Deloskop napoveduje: Oranžni abonma

Koncertni spored petega oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije bo francoski.

Objavljeno
15. februar 2012 09.15
Posodobljeno
15. februar 2012 11.00
koncert glasba klasika cankarjev dom oranžni abonma Villaume
Stanka Glogovič, Deloskop
Stanka Glogovič, Deloskop

Koncertni spored petega Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije bo obarvan predvsem z glasbo pomembnih francoskih ustvarjalcev preteklih dveh stoletij – Messiaena, Fauréja, Debussyja in Bizeta.

V družbo njihovih skladb je uvrščeno novo delo slovenske skladateljice mlajše generacije Tadeje Vulc, ki je študij kompozicije končala pri Urošu Rojku na ljubljanski Akademiji za glasbo, med letoma 2005 in 2007 se je izpopolnjevala pri Michaelu Jarrellu na dunajski visoki šoli za glasbo, vrsto let deluje tudi na področju zborovstva.

Ameriški pianist Adam Neiman (rojen leta 1978) se poleg solistične in komorne igre posveča še komponiranju in na sporede koncertov pogosto uvršča lastne skladbe.

V Ljubljani je prav z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom avstrijskega dirigenta Theodorja Guschlbauerja pred dvema letoma nastopil kot solist v Chopinovem Prvem klavirskem koncertu. Tokrat bo z orkestrom pod taktirko Emmanuela Villauma soliral v Messiaenovih Eksotičnih pticah ter v Fauréjevi Baladi.

Orkester Slovenske filharmonije. Dirigent: Emmanuel Villaume. ­Solist: Adam Neiman (klavir). Spored: O. Messiaen (Eksotične ptice za klavir in komorni orkester, I/41), G. Fauré (Balada v Fis-duru, op. 19, za klavir in orkester), C. Debussy (Pomlad – simfonična suita), T. Vulc (Lux aeterna), G. Bizet (Simfonija v C-duru).