Denis & Denis - Še poznate »program tvog kompjutera«?

V Kinu Šiška duet v izvirni postavi pripravlja večer obujanja spominov.

Objavljeno
18. junij 2015 12.15
Denis Denis
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je sočasno z novim valom (in po punku) nastajala elektronska glasba, ki je v elektropopu na svetovni ravni slavila zasedbe, kot sta Depeche Mode in Eurythmics, pri nas pa Videosex in reški duet Denis & Denis. Sestavljala sta ga elektronik Davor Tolja in pevka Marina Perazić. Zvečer bosta z dodatnimi glasbeniki v ljubljanskem Kinu Šiška ob 21. uri nastopila ob izidu njunih demo posnetkov iz let 1982 in 1983.

Zasedba Denis & Denis je začela delovati leta 1982, ko sta združila moči študent ladjedelništva in glasbeni vodja zasedbe Davor Tolja ter študentka gradbeništva in pevka Marina Perazić. Njun elektropop, melodičen in plesen, je hitro osvojil jugoslovansko mladino z uspešnicami, med katerimi so bile tudi Program tvog kompjutera, Ja sam lažljiva, Soba 23 in Voli me još ovu noć.

Kot nam je povedala Marina Perazić, glasbenika že dolgo let nista sodelovala, vendar se jim je zazdelo, da bosta pri tem uživala in sta zato spet združila sile. »Je pa tudi res, da je za tako ponovno sodelovanje obstajalo precejšnje zanimanje občinstva, kajti te najine pesmi se še vedno rade poslušajo. Vedela sva, da bodo pritegnile občinstvo, pesmi jih bodo vrnile v neke lepše, bolj brezskrbne čase naše mladosti.«

Skupaj sta posnela dva albuma Čuvaj se! (1984) in Ja sam lažljiva (1985), naslednje leto pa je sledil razhod, ker se nista več strinjala glede smeri svoje kariere. Tolja je nato nadaljeval delovanje pod imenom Denis & Denis, Perazićeva pa je imela samostojno pot. Zasedba Denis & Denis je brez nje leta 1988 izdala še album Budi tu, nato pa je skupina prekinila z delovanjem vse do leta 2013, ko je Tolja z novo pevko Ruby Montanari Knez izdal album Restart.

Vendar pa je prava zasedba Denis & Denis le v izvirni postavi, takratne pesmi so bile tudi najbolj uspešne. Sprva sta obnovila občasno sodelovanje ob 30. obletnici nastanka zasedbe, sedaj pa kaže, da bo to nekoliko bolj stabilno, čeprav kakšnih dolgoročnih načrtov nimata. »Dejstvo je, da sva Denis & Denis Davor in jaz in sva vsako pesem, tudi tiste, ki niso bile uspešnice, naredila posebej zanimive, posebne in prepoznavne. Te so bile tudi začetek elektronskega zvoka v naši državi. Tudi aranžmaji pesmi so še dandanes zelo sveži, ne glede na to, da je minilo že več kot 30 let,« pojasnjuje Perazićeva.

Marina Perazič, pevka dueta denis & Denis.
Foto arhiv organizatorja

Začela sta kot elektropop skupina, vendar z nekoliko drugačnim bolj novovalovskim odnosom in energijo do popa, k čemur je verjetno pripomoglo tudi širše glasbeno okolje Reke, ki je bila v času punka in novega vala eno pomembnih jugoslovanskih glasbenih središč. Skupaj s skupino Videosex sta na novo definirala pop glasbo v naši nekdanji skupni državi. »Se kar strinjam s to tezo,« pravi Perazićeva in nadaljuje, da je velika občudovalka skupine Videosex, s katero so se svojčas veliko družili. »Veliko mi pomeni, da nas nekako povezujejo, ker sem vedno rada imela njihovo glasbo in tudi njih, kot osebnosti. Vedno smo se dobro razumeli in nikoli nismo gledali en na drugega kot na konkurente, temveč na vzajemne podpornike.

Še dan danes se vsakič raznežim, ko slišim njihove pesmi in mi v spomin prikličejo sproščeno razpoloženje, ki je vladalo takrat. Zanimivo je tudi, da je naša glasba takrat bila mainstream, torej prevladujoča glasba. Danes pa je ta glasba alternativa, kar se mi zdi nepojmljivo, če ne celo grozno. To pa seveda pove več o tem, kaj danes velja za prevladujoče glasbene smernice, kjer prevladujejo uniformirane pesmice, ki jih je skorajda nemogoče razlikovati.«

Marina Perazić je takrat tudi preko noči postala seks idol cele generacije. Pogosto so o njej pisali mediji skorajda o vsem, razen o glasbi. »Temu, da sem seks simbol, sem se samo čudila. Vse kar sem želela, je bilo petje. Ko sem končala študij gradbeništva preprosto nisem želela biti gradbena inženirka.«

Ko je Davor Tolja končal študij ladjedelništva, ni imel nobene glasbene skupine, in si je kupil različne naprave za delanje elektronske glasbe, s katerimi se je igral doma. Ker res ne zna peti, mu je Parazićeva predlagala, da bo sama odpela te melodije, za katere so besedila prispevali različni avtorji. Tako so nastali prvi demo posnetki v dnevni sobi v četrtem nadstropju stanovanjske bloka v Reki, z dvema magnetofonoma in mono mikserjem, ki so napovedovali tisto, kar je sledilo. Ker so ju prijatelji pogosto vpraševali, ali bi se dalo to kje slišati, sta nedavno izdala v digitalni obliki Demo Tapes z enajstimi posnetki, kjer je za vso glasbo poskrbel Tolja, za vokale Perazićeva, spremljevalne vokale v dveh pesmi pa sta prispevala Edi Kraljić, ki je kasneje bil tudi v zasedbi Denis & Denis, in Zoran Prodanović Prlja iz skupine Let 3. To so tudi posnetki na osnovi katerih sta Denis & Denis podpisala pogodbo za izdajo prvenca.