Depeche Mode revolucionarno razpoloženi v Stožicah

Svoj novi in angažirani album Spirit so sinoči predstavili pred navdušenim občinstvom.

Objavljeno
15. maj 2017 16.00
Depeche Mode
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Britanska rock zasedba Depeche Mode, katere kariera intenzivno traja že 37 let, je sinoči v nabito polni ljubljanski dvorani Stožice demonstrirala vzorčen rockovski spektakel, poln energije od začetka do konca. Revolucionarno in provokativno razpoloženi so z novim albumom Spirit, ki ga predstavljajo na svetovni turneji, sinoči že v drugo obiskali Ljubljano. Ker je bil koncert hitro razprodan, je organizator dal v prodajo dodatne vstopnice. Iz sosednjih držav, pa tudi kakšne bolj oddaljene, zbrano občinstvo so člani skupine Andy Fletcher (klaviature), Martin Gore (kitara, klaviature, glas) in Dave Gahan (glas) z dodatnim bobnarjem in klaviaturistom, ki je občasno igral tudi na baskitaro, zlahka navdušili.

Duh časa

Uvodoma je po dvorani zadonela skladba Revolution skupine The Beatles, ki je nakazala usmeritev večera. Ne glede na to, da Depeche Mode kot umetnike že dolgo časa ne moremo uvrščati med slehernike, se vendarle umetniško preizprašujejo o svoji vlogi v sedanjosti. Album Spirit je njihov poskus ujeti duha časa in priklicati kakšno revolucijo, kakšen preobrat na bolje. Zato je tudi bil prvi singel z albuma Spirit skladba Where's the Revolution. Koncerte na tej turneji pa pomenljivo odpirajo z novo pesmijo Going Backwards − o nazadovanju človeške civilizacije. Poleg teh skladb so z novega albuma sinoči zaigrali še Cover Me, So Much Love in Poison Heart.

V trenutku, ko so člani skupine stopili na oder, je na noge planila vsa dvorana in tako je ostalo do konca nekaj več kot dveurnega izvrstnega koncerta. V prvem delu je bil poudarek na novih skladbah, ki so jih razredčili z nekaj manj znanimi in nato stopnjevali s starejšimi uspešnicami, kot so A Question of Lust, Everything Counts, Stripped, Enjoy the Silence, ter veličastnim zaključkom uradnega dela koncerta z Never Let Me Down Again.

Polurni dodatek

Ker je bilo uro in pol vendarle premalo, je zasedba pripravila še nekaj več kot polurni dodatek. Začela ga je s skladbo Somebody, ki jo je tako kot še dve drugi baladi odpel Gore. Nato so izvedli pomenljivo Walking in My Shoes ob predvajanju videa o transseksualcu. Sledil je poklon velikanu britanskega rocka Davidu Bowieju, saj so pod plapolajočo črno zastavo izvedli njegovo znamenito skladbo Heroes. Sledili sta še I Feel You ter končna Personal Jesus, ki je koncert popeljala do vrhunca. Občinstvo je pri večini pesmi krepko pomagalo Gahanu odpeti pesmi, še posebej refrene. Gahan pa se je izkazal za energičnega mojstra ceremonije, ki ve, kako se dela z več kot desettisočglavim občinstvom.On je tudi osrednja figura koncerta, medtem ko je Gore tista tiha a zanesljiva ustvarjlana in interpretacijska sestavina, večinoma na kitari, ki je velja za ozemljitev v tej skupini. Fletcher pa je s svojimi klaviaturami in statičnim nastopom, kot neka siva eminenca.

Depeche Mode, ki so v svoji karieri od začetnega pisanega electro pop fenomena postali temačna rockovska atrakcija, so tako nadvse primerno predstavili svoj novi in sporočilno močan album. Energija, ki je večino koncerta polnila dvorano, je bila gotovo ena najmočnejših, kar smo jih doživeli. Na velikem ekranu so predvajali atraktivne animacije, videe in občasno tudi nastopajoče.

Do konca junija in naprej

Depeche Mode bodo v okviru evropskega dela turneje nastopili v 34 mestih 22 evropskih držav pred 1,5 milijona oboževalci. Turnejo so začeli 5. maja v Stockholmu, 23. julija pa jo bodo sklenili v Romuniji. Nato se bo skupina odpravila na turnejo po Južni in Severni Ameriki.