Depeche Mode: Vrnitev electro rock velikanov

Zvečer bodo v Stožicah predstavili svoj novi album Spirit.

Objavljeno
12. maj 2017 19.31
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Angažirana britanska electro pop skupina Depeche Mode je z leti postala angažirana electro rock skupina stadionskih razsežnosti. Njihov glasbeni pristop je v precejšnjih elementih soroden skupini Laibach, kar se je odrazilo tudi v tem, da so bili veliko let skupaj pri založbi Mute.

Nov album Spirit, ki so ga napovedali z uporniškim video singlom Where's The Revolution, bodo zvečer predstavili v ljubljanski dvorani Stožice.

Ko so oktobra lani Depeche Mode v muzeju sodobne umetnosti Trienale v Milanu v Italiji pripravili poseben medijski dogodek, na katerem so Andy Fletcher, Martin Gore in Dave Gahan novinarjem iz cele Evrope in gruči navdušenih italijanskih oboževalcem predstavili svetovno turnejo ob izidu albuma Spirit, je kar završalo med glasbenimi ljubitelji.

Depeche Mode so že dolgo časa velika stadionska in arenska skupina, ki nastopa pred več desettisoč obiskovalci. Tako so tudi bili eni zadnjih, ki so nastopili na Plečnikovem stadionu v Ljubljani in ko se odpravijo na turnejo, je to velik logistični podvig.

Tako se je aktualna turneja Global Spirit začela v Evropi, kjer pričakujejo, da bo šlo skupino gledat in poslušat več kot milijon in pol obiskovalcev v 32 mestih in 21 državah po Evropi. Tudi vstopnice za ljubljanski koncert so se dobro prodajale, saj je bil koncert skupine Depeche Mode razprodan že nekaj tednov po začetku prodaje vstopnic. Zato je organizator zaradi velikega zanimanja ponudil dodatne vstopnice teden dni pred koncertom.

Depeche Mode nekoč. Foto: Promocijsko gradivo

Osemnajsta turneja

Britanska skupina Depeche Mode, ki se je poimenovala povsem slučajno po francoski modni reviji, je nastala kot electro pop zasedba leta 1980 v Basildonu, v grofiji Essex. Skupino so ustanovili pevec in občasni skladatelj Dave Gahan, Martin Gore (kitara, klaviature, glas, glavni skladatelj od leta 1982) in Andy Fletcher (klaviature, baskitara) ter glavni skladatelj zasedbe in klaviaturist od leta 1980 do 1981, Vince Clarke, ki je skupino zapustil kmalu po izidu odličnega prvenca Speak & Spell leta 1981.

Bili so eden najbolj prepoznavnih pojavov britanskega novega vala. Od leta 1982 je bil član zasedbe tudi Alan Wilder (klaviature, bobni), ki naj bi zapolnil Clarkovo mesto. Po trinajstih letih je skupino zapustil tako, da so Depeche Mode od leta 1995 trio. Za koncerte pa najamejo dodatne glasbenike. Skupina k nam prihaja iz Nice, kjer je imela pred dvema dnevoma četrti koncert svetovne turneje Global Spirit Tour, ki so jo 5. maja začeli na Švedskem.

Kot predskupina bo v Stožicah nastopil danski duo The Raveonettes, ki je v ljubljanskem Kinu Šiška nastopila na valentinovo leta 2013. Takrat je simpatičen dvojec, ki ga sestavljata Sune Rose Wagner (glas, kitara, klaviature, elektronika) in Sharin Foo (glas, kitara, baskitara) ob pomoči bobnarja uprizoril pravi noise dark pop večer.

Skupina Depeche Mode je doslej nanizala štirinajst studijskih albumov, to pa je njena osemnajsta svetovna turneja. Doslej je prodala več kot sto milijonov izvodov albumov in nastopila pred 30 milijoni oboževalcev. Na novem albumu, ki je (še vedno) presenetljivo angažiran, je dvanajst novih skladb, odpira pa ga Going Backwards, o nazadovanju človeške civilizacije, ki smo mu vse pogosteje priča.

To je tudi pesem s katero odpirajo turnejo. Snemali so v Združenih državah Amerike v Santa Barbari in New Yorku, produciral pa jih je James Ford, ustanovni član skupine Simian Mobile Disco. Kot je to že običajno je za ovitek in vse vizualije poskrbel izjemni Anton Corbijn, ki je ne le dodatni (vizualni) član Depeche Mode, temveč tudi U2 in še nekaterih. Svoje prste pri nastanku pa je imel tudi njihov dolgoletni prijatelj in poslovni partner, šef založbe Mute, Daniel Miller.

O slednjem, ki je bil ključnega pomena za uspeh in razvoj zasedbe Depeche Mode (in tudi Laibach) je Andy Fletcher dejal, da je založba Mute premogla precej temačne elektronske glasbe, Depeche Mode pa so bili na začetku zelo pop in zelo svetli.

»To je odsev Danielove osebnosti. To je glasba, ki mu je všeč. Vedno je bil velik oboževalec skupine Throbbing Gristle, na drugi strani pa je zelo podpiral nas, ki smo bili pop skupina. Mogoče zato, ker je bil v šestdesetih velik oboževalec skupine Beach Boys.« O tem prehodu od svetle do temačnejše glasbe pa je Fletcher še dodal, da so imeli to srečo, da so bili pri založbi Mute založbi Daniela Millerja, ki jim je dal možnost za zorenje in odraščanje.

»Podobno kot Beatli. Tudi oni so začeli z neke vrste pop glasbo in z razvojem postajali nenavadni, kompleksni in rockovski.« Dave Gahan pa je o novem albumu povedal, da so »izjemno ponosni na zvok in energijo, ki prežemata Spirit in zelo se veselimo turneje, da ju bomo delili z našimi oboževalci po vsem svetu.«