Dvojni Cankarjev torek

Zasedbi Katarina Juvančič & Dejan Lapanja Band in Lolita sta predstavili nova albuma.

Objavljeno
14. januar 2015 15.08
CD konceert
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Cankarjevi torki občasno prinesejo dvojni domač koncert, kot je bil sinočnji. Obe zasedbi, ki sta si na prvi posluh glasbeno kaj malo sorodni, sta predstavili svoj novi album. Kantavtorski duet Katarina Juvančič & Dejan Lapanja je s spremljevalno zasedbo, v kateri so igrali še violinist Matija Krečič, basist Klemen Krajc in bobnar Gašper Peršl, predstavili nov album Hope's Beautiful Daughters, ki je odličen naslednik njunega prvenca Selivke. Zasedba je sinoči prvič nastopila v tej postavi in predstavila pesek pesmi z obeh albumov, s poudarkom na slednjem. 

Močne zgodbe, ki jih odlično ubeseduje Juvančičeva, so našle primerno glasbeno oporo v Lapanjetovi glasbi ter tehtnejše aranžmaje v razširjeni zasedbi. Pesmi za album Hope's Beautiful Daughters sta sicer posnela s škotskimi in slovenskimi glasbeniki, vendar sta nove pesmi na Škotskem predstavila s škotskimi glasbeniki, v Nemčiji kot duet, sinoči pa s slovenskimi izvajalci. Kot je povedala Juvančičeva si želi, da bi kdaj oboji glasbeniki skupaj na odru zaigrali te pesmi. 

Usodne zgodbe so Katarina Juvančič & Dejan Lapanja Band sklenili z dodatkom in skladbo Na kateri strani si?, ki je bila poleg Pesmi upora ženekga pevskega zbora Kombinat, tudi himna slovenskega protestniškega gibanja. To je prepev pesmi Which Side Are You On? iz leta 1931, napisala pa jo je Florence Reece, ameriška aktivistka in borka za človekove pravice. In sicer takrat, ko je njen mož, ki je bil rudar, organiziral stavko in so ga prišli iskati predstavniki zakona, da bi ga po naročilu lastnika rudnika ubili. Takrat jih je vprašala na čigavi strani so in si pesem zapisala na koledar. Kot je ob napovedi te pesmi dejala Juvačičeva, si res želi, da te pesmi ne bi bilo več treba prepevati.

Glasbeno drugačnost pa pooseblja slovenska zasedba Lolita, ki je sestavljena iz dve glavnih sestavin, in sicer svobode improviziranega jazza in rockovske moči, ter vsemu kar je vmes in okoli. Lolita je v svoji  27-letni karieri precej spreminjala tako postavo, kot poudarjene glasbene smeri, trenutno pa deluje v postavi Primož Simončič, saksofoni, in Iztok Vidmar, električni bas in kitara, ki sta ustanovna člana, ter Uroš Srpčič, bobni, tolkala; Neža Trobec, glas; Lado Jakša, klaviature, saksofoni, klarinet, in Matjaž Sekne, violina. Ti so tudi posneli in sinoči predstavili trinajsti album z naslovom Uantauuantanara.

Dejansko je največja novost v zasedbi vokal pevke Neže Trobec, ki je kot na trenutke najnežnejši in na trenutke pa najagresivnejši inštrument odločno obarval nove posnetke. Zasedba je sinoči v celoti predstavila nov album in si seveda vzela tudi precej prostora za improvizirane dodatke. 

Obe zasedbi predstavljata kakovosten odmik od siceršnje glasbene sivine, ki prevladuje na domači glasbeni sceni in predstavljata srčiko glasbenega ustvarjanja, ki je gotovo zanimivo tudi zunaj naših meja.