Easy Star All-Star: Lahkotno odevanje 
v reggaejevske ritme

Easy Star All-Star so na koncertu v Kinu Šiška zanimivo prikazali, kako lahko pop skladbe živijo podobno kot sodobna klasika.

Objavljeno
21. februar 2011 20.55
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ko se pojavi glasbena skupina, ki preigrava skladbe drugih avtorjev, je treba preučiti motive za njihovo delovanje. Takšna skupina skladbe svojih vzornikov najpogosteje preigrava takrat, ko se še uči in pili svoj glasbeni izraz. Običajno so take priredbe zanimive, kolikor so zanimivi tisti, čigar glasbo izvajajo.

Ko se neka skupina odloči, da bo izvajala pesmi zgolj ene skupine ali glasbenika, ko se z nazivom tribute to, torej, posvečeno, prelevi v njihovega uradnega klona, običajno moje zanimanje za take projekte povsem upade.

Vendar obstaja nekaj glasbenih skupin, ki so bile tako drzne, da so po svoje odigrale in posnele kar cele albume. Skupina Laibach je to naredila z albumom skupine The Beatles Let It Be, ameriška country bluegrass zasedba Luther Wright and the Wrongs je album skupine Pink Floyd The Wall posnela pod naslovom Rebuild the Wall. Skupina Easy Star All-Stars, ki je nastopila v ljubljanskem Kinu Šiška, pa je v reggaejevske ritme in dub produkcijo odela kar tri znamenite albume. Tako so novo reggaejevsko življenje zaživeli albumi The Dark Side of the Moon skupine Pink Floyd kot Dub Side of the Moon, OK Computer skupine Radiohead kot Radiodread in album skupine The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kot Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band.

Easy Star All-Stars so glasbeni kolektiv, katerega koncertno okostje sestavljajo Ras I Ray (bas, vokal), Ive-09 (bobni), Kirsty Rock (vokal), Jennifer Hill (saksofon, flavta) in Buford O’Sullivan (pozavna) – v Kinu Šiška je nastopila osemčlanska postava. V uvodu so predstavili pesmi s svojega avtorskega albuma Until That Day z običajnimi reggae skladbami. Temu je sledil paket pesmi skupine The Beatles (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, With a Little Help from My Friends,­ Lucy in the Sky with Diamonds, She's Leaving Home). Nato so po demonstraciji uporabe dub produkcije zaigrali paket pesmi skupine Pink Floyd (Breathe, Great Gig in the Sky, Time).

Čeprav so njihove avtorske pesmi čisto dobre, so seveda bledele ob mojstrovinah, ki so jih Easy Star All-Stars tako zanimivo »zadubirali«. Koncert so končali s priredbo pesmi skupine Radiohead Karma Police. Ko je občinstvo zasedbo priklicalo za dodatek, so ponudili še dve veličastni skladbi, in sicer Lovely Rita skupine The Beatles in eno najbolj reggaejevskih skladb skupine Pink Floyd, Money.