Elda trio - Trojec vrhunskih glasbenikov

Zasedba na mini slovenski turneji predstavlja svoj izvrsten prvenec.

Objavljeno
10. februar 2017 11.16
koncert
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Po odličnem sinočnjem nastopu v mali dvorani ljubljanskega Kina Šiška bo mednarodna zasedba Elda trio svoj izvrsten prvenec zvečer predstavila še v Cerknem pri Gabrijelu in jutri v Velenju v dvorani Center Nova. V zasedbi so slovenski glasbenik na harmoniki in elektroniki Janez Dovč, slovensko-švedska pevka Emilia Martensson in brazilski tolkalec Adrian Adewale.

To da prihajajo iz različnih kulturnih okolij je seveda njihova prednost in tudi smisel obstoja, kajti njihov namen je bilo združiti skandinavske, brazilske in balkanske glasbene vplive in motive v eno, univerzalno glasbeno govorico. Prav tako so za prvenec Elda prispevali vsak svoje zgodbe, ljudske in osebne, ki so jih nato skupaj oblikovali v melodije in besedila. Tako so naredili glasbeni izdelek, ki sicer morebiti nekoliko sloni na jazzovskem in etno izročilu, vendar je končni rezultat v bolj univerzalni glasbeni govorici, na trenutke zelo meditativni in sanjavi, na trenutke pa poskočni in divji, skoraj karnevalski brazilski ritmiki.

Čeprav je trio sestavljen iz treh močnih glasbenih posameznikov, pa so to tudi zelo vljudni glasbeniki, ki vedo, da je končni rezultat skupno delo in da ne potrebujejo posebnega individualnega izpostavljanja in dokazovanja v nepotrebnih solažah. Tako se je mojster harmonike, ki jo vse pogosteje nadgrajuje z elektroniko, Janez Dovč spet izkazal kot talentiran glasbenik, ki se varno in samozavestno počuti v še tako nepredvidljivi situaciji. Pevka Emilia Martensson pa ne velja zaman za eno najboljših jazzovskih pevk v Veliki Britaniji, kjer živi in dela že vrsto let. Vokalne tehnike mojstrsko obvaduje in kar je značilno pri zvoku celotne zasedbe, prav nič ne naredijo na silo. Tako je tudi njen vokal blag pa vendar močen ter po potrebi tih in gromek. Prav poseben sestavni del tega tria pa je tolkalist Adrian Adewale, ki je svoje mojstrstvo dokazal z izredno discipliniranim, natančnim in občasno zelo tihim ritmičnim okostjem skladb. Da so tolkala in številne ropotulejice resen inštrumentarij, je zlahka dokazal v samostojni glasbeni točki, pri kateri je pomembno sodelovalo tudi občinstvo, katerega je njegova točka res navdušila.

Celoten vtis so umetniki narediti zelo pozitiven in topel, saj je glasba zelo komunikativna, čeprav občasno nekoliko, namerno seveda, blodi okoli osnovnih in prijetnih melodičnih elementov. To je prepoznalo tudi občinstvo, ki je z navdušenimi vzkliki in ploskanjem pospremilo vsako skladbo in na koncu zahtevalo še dodatek. Dobilo ga je v švedski pesmi, ki jo je Emilii Martensson pomagala odpeti sestra Marina. Elda trio so idealna zasedba za poletne festivale v manjših dvoranah in klubih, ki zna v živo pričarati prav (p)osebno ozračje.