Elton John danes v Stožicah

V Sloveniji bo prvič nastopil britanski zvezdnik svetovnega formata, pianist in pevec Elton John.

Objavljeno
11. november 2011 08.54
Posodobljeno
11. november 2011 09.25
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Eltona Johna kot glasbenika ni treba posebej predstavljati, saj je v 45-letni karieri postal svetovno prepoznavna pop ikona, polna kotroverznosti, z besedilopiscem Berniejem Taupinom pa je avtor neštevilnih uspešnic. Zato so programi njegovih koncertov praviloma sestavljeni po sistemu največjih uspešnic, saj bi se moral zelo potruditi, da bi se jim izognil.

V torek je na zadnjem koncertu pred ljubljanskim, v ukrajinskem Kijevu, začel s fantovsko drvečo Saturday Nights' Alright (For Fighting) ter ponudil prelet uspešnic, med drugim Goodbye Yellow Brick Road, Candle in the Wind, Rocket Man, Sacrifice, Daniel, Don't Let the Sun Go Down on Me, The Bitch is Back ter končal s prav tako z drvečo Crocodile Rock, ki jo je posvetil svojemu odraščanju ob ameriškem rock'n'rollu. V dodatku je odpel skladbi Your Song ter Nikita.

Na koncertu je izvedel 26 skladb, kaj podobnega je verjetno pričakovati tudi v Ljubljani. Ljubljanski koncert bo zadnji evropski v okviru turneje, nato se bo Elton John z ekipo (s postankom v Moskvi) odpravil po Aziji, Avstraliji ter Združenih državah Amerike, turnejo pa bo končal poleti 2012 v Veliki Britaniji.

Vsi nastopi, razen ameriških, bodo s spremljevalno skupino, nastopi v Združenih državah Amerike pa bodo v okviru triletnega paketa koncertov v Las Vegasu z naslovom The Million Dollar Piano v luksuznem hotelu in casinoju Caesars Palace. Elton John je že leta 2009 nastopal v tem središču zabave, osmega oktobra letos pa je tam izvedel tritisoči koncert.

Nedavno je za britanski dnevnik The Guardian pripravil članek o toleranci, kajti bil je poročen z dvema ženskama, zgolj za krinko, in je takoj, ko je bilo mogoče, v Veliki Britaniji registriral partnerstvo s filmarjem Davidom Furnishem. Imata sina Zacharyja Jacksona Levona Furnish-Johna, ki ga je 25. decembra 2010 v Kaliforniji rodila nadomestna mati. Elton pravi: »Ne glede na to, kar se mi je dogajalo v preteklosti, je zadnjih dvanajst mesecev bilo najbolj srečnih in posebnih v mojem življenju. To, da sem starš, je blagoslov, o katerem sem bil dolgo prepričan, da se mi ne bo zgodil. To je odgovornost, ki jo bova z Davidom uresničevala. Želiva si, da bi sin odraščal v takšni Britaniji, kjer bo vsak otrok ljubljen, kot je on, in obravnavan pošteno in enakopravno. Ko razmišljava o Zacharyjevem izobraževanju in prihodnosti, je jasno, da takšna Britanija še ne obstaja.«

V članku je naprej spregovoril o toleranci do drugačnosti in do homoseksualnosti ter opozoril na veliko okuženih z virusom HIV v Veliki Britaniji. Poudaril je, da večinoma zgolj zato, ker so zanemarjali osnove varne spolnosti. Sicer sir Elton John financira sklad Elton John Aids Fundation, ki ga vodi njegov partner David Furnish in deluje na področju preventive in ozaveščanja o nevarnosti aidsa.