Elvis Jackson: Orto začetek Orto festa

Skupina je z dvema koncertoma odprla letošnji Orto fest in predstavila mini album Window.

Objavljeno
03. april 2014 18.59
Elvis Jackson
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Elvis Jackson so poskočni Primorci iz Ajdovščine; baskitarist Erik Makuc, pevec, animator David Kovšca – Buda, kitarist Boštjan Beltram ter štajerski bobnar Marko Soršak. S svojo energično mešanico punka in metala, reggaeja in skaja so pred zvestim občinstvom v Orto baru uprizorili vzorčen klubski nastop.

Po trinajstih letih in štirih albumih Move Your Feet It's One O'Clock (Rock'n'Roll Rec,1999), Go Home And Practice (Rock'n'Roll Rec, 2000), Summer Edition (Elmo Rec, 2004) in Against The Gravity, RSQ, 2009) ter EP Window, ki so ga samozaložili in izdali pri svoji založbi EJ Records, ostajajo ena naših najbolj atraktivnih zasedb z izjemnimi nastopi v živo.

Za sabo imajo tako veliko klubskih nastopov, kot tudi koncertov na velikih poletnih festivalih. Vsi imajo svoj čar. Soršak pravi, da je »interakcija z občinstvom v klubih morda bolj pristna, pri množičnih poletnih festivalih pa je občinstvo manj profilirano, ker verjetno niso prišli samo zaradi nas.«

Čeprav na nastopih zasedbe Elvis Jackson seveda igra celotna skupina, pa je vendarle pevec tisti, ki premika množice. In to je aktivno počel tudi na nastopih v Orto baru, kjer je kar nekajkrat smuknil med občinstvo, pomagal posameznikom pri skokih z odra med občinstvo, izvajal svoje akrobatske skoke, duhovičil med premori in med pesmimi ter seveda demonstriral svoje znamenito kričanje brez mikrofona. Vsekakor je bil pevec Buda deležen velike pozornosti tudi s svojo obvezno solistično točko na bobnih, pogrešali pa smo še prav tako znamenito točko s trobento.

Ko so šli na turnejo po Angliji po majhnih klubih, so tam prakticirali specifičen humor. »Medtem, ko si uglašuješ kitaro, občinstvo že poka vice in če ne znaš smiselno odgovoriti, ne izpade dobro. Ko smo prvič odšli v angleško govoreč del Evrope, je bil to kar pomemben test za nas.«

Na koncertih v Oto baru so Elvis Jackson promovirali nov EP Window, ki prinaša dokaj mešano glasbeno ponudbo. Pravijo, da so to precej različne pesmi in različice pesmi, ki so nastale po letu 2009, ko so izdali album Against The Gravity. Nanj so uvrstili priredbo pesmi Losing My Religion skupine R.E.M., ki so jo pripravili v okviru projekta ameriške ambasade v Sloveniji. Na njem sta še dve pesmi v živo Morning in This Time, ki je bila posneta ob promociji albuma Against The Gravity na predstavitvenem koncertu v Cvetličarni leta 2009. Tu je še remiks pesmi Window ljubljanskega DJja JAMirka in pa njihova nova pesem I Believe In ter akustična različica pesmi Fear Off.

Nekaj novega

Doslej so na svojih albumih mešali zelo različne žanre. Tokrat pa so se odločili za dve izdaji; EP plošča Window je bolj primerna za poletje z lahkotnejšo glasbeno ponudbo, predvidoma septembra pa naj bi izdali nov album, ki naj bi bil poudarjeno punk rockovski. Novi album so že posneli, sedaj pa iščejo večjo neodvisno založbo z mednarodno distribucijo. Pravijo, da doslej niso posvečali toliko pozornosti, kaj se dogaja po izidu albuma. Tokrat pa se nameravajo precej bolj potruditi.

Ni namreč dovolj imeti dober album, če nihče ne ve zanj. »Album sedaj končujemo, čez poletje bomo naredili še dizjan. Že zdaj smo lovili zadnje sekunde. Do zadnjega nismo vedeli, katre pesmi bodo na njem. Poleti pa bi radi nov album v miru končali. Skušali ga bomo izdati pri kakšni založbi specializirani za punk rock, ker bo tudi album takšen.« pravijo člani skupine.

Sicer je bil njihov prejšnji album Against The Gravity, ki ga je produciral znameniti basist ameriške zasedbe Faith No More Billy Gould mednarodno precej odmeven, vendar pa glasbeniki pravijo, da bi lahko vse skupaj veliko bolje izpeljali. Ko greš na veliko tržišče, se moraš hitro učiti novih prijemov, ker te sicer dostikrat tudi lahko povozi. »Zato pa smo tudi tako dolgo pripravljali nov album. Prejšnji album je bil namreč vedno novost, kamorkoli smo šli, razen v Sloveniji seveda.«

Elvis Jackson so koncertno zelo dejavni na klubski sceni kakor tudi na poletnih festivalih, saj je to ena redkih domačih zasedb, ki ima v tujini več nastopov kot doma.