Epitaf skupine Pink Floyd

Pred izidom smo ekskluzivno poslušali novi album skupine The Endless River.

Objavljeno
17. oktober 2014 13.12
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Album je The Endless River je nastal na podlagi posnetkov, ki so ga takratni člani zasedbe naredili ob snemanju albuma Divison Bell, ko so Pink Floyd sestavljali bobnar Nick Mason, kitarist in pevec David Gilmour ter klaviaturist Richard Wright, ki je umrl septembra 2008 in mu je ta album tudi posvečen.

Izdelek je neke vrste epitaf ključnemu članu te zasedbe, ki je temeljito spremenila smeri razvoja sodobne popularne glasbe.

Album The Endless River ima 18 posnetkov, razdeljeni so v štiri sklope, zadnja skladba Louder Than Words pa je tudi najavni singel tega projekta, ki je nekaj časa nastajal pod imenom The Project. To je tudi edina skladba z besedilom, napisala ga je Gilmourjeva žena Polly Samson, tekstopiska tudi za album Division Bell.

Gre za poudarjeno inštrumentalni album z meditativno glasbo, ki se preliva iz ene skladbe v drugo in precejspominja na album Wish You Were Here. Zaradi poudarjenih klaviatur ga lahko primerjamo tudi z The Dark Side of the Moon, zaradi elektronike pa glasba Pink Floydov na novem albumu asociira celo na zgodnjega Jean-Michela Jarra.

Znova konceptualen album

Album The Endless River je tako kot večina dosedanjih albumov konceptualen. Louder Than Words kot zaključna skladba na albumu poudarja, da je v resnici glasba glasnejša od besed. Zanimivo je, da v tej skladbi gostuje tudi elektronski ženski godalni kvartet Escala.

Kot je povedal Gilmour, je novi album The Endless River neke vrste nadaljevanje albuma The Division Bell, saj je zadnja fraza na albumu The Division Bell v pesmi High Hopes ravno – the endless river forever and ever (neskončna reka za vedno). O morebitnem konceptu albuma pa je dodal:

»Edini koncept je, da jaz, Rick in Nick resnično igramo skupaj na način, kot smo to že počeli v preteklosti in smo že skoraj nekako pozabili.« Nick Mason pa je o novem albumu dejal, da bi bil Rick gotovo navdušen. »Menim, da je ta album zelo dobro priznanje tega, kar nam je pomenil in kar je naredil. Na albumu se sliši, kako Rick igra in kako poseben glasbenik je bil. Njegova izguba je nenadomesljitva.«

Gilmour pa je še pojasnil, da je album The Endless River posvečen Ricku Wrightu. »To je zelo zelo sugestivna in čustvena glasba. Poslušanje teh posnetkov me vedno znova spominja na obžalovanje, da je odšel, in to je tudi zadnja priložnost, da nas slišite, kako igramo skupaj na način kot smo to radi počeli.«