Etnofest v Prulčku

Znameniti ljubljanski lokalček bo naslednji teden gostil pisano mešanico godb.

Objavljeno
06. februar 2015 17.16
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Kulturni zavod Derridas, ki v ljubljanskem baru Prulček, skrbi za (večinoma) glasbene vsebine, je pripravil Etno glasbeni festival. Ravno zaradi lastnosti spajanja, medosebnega povezovanja z improvizacijsko noto glasbe, želijo preprosto in spontano vaško rajanje pripeljati v mesto.

S festivalom bodo začeli prešerno na dan Franceta Prešerna v nedeljo, 8. februarja, ob 21. uri s koncertno (pre)povedjo ABCDE_F v režiji Saške Rakef, ki govori zastavlja naslednje vprašanja. Zakaj delam vse več in več za vse manjše in manjše plačilo in vse manj in manj pravic? Kdaj je postalo sprejemljivo, da se šef dere name, ker ima pač tak karakter? Zakaj si ne upam vzeti bolniške, čeprav je moj otrok bolan? Moram biti hvaležen, da sploh imam delo? Moram pristati na vse, samo da obdržim svoje delo? Kdaj sem nehala ljubiti svoje delo?

Drugi dan festivala, v ponedeljek, 9. februarja, bo bo 21. uri energično prepletena raznolikost slovaškega, slovenskega in francoskega značaja zasedbe Wild Strings Trio. V torek, 10. februarja, pa bo od 21. uri nastopila skupina Kontrabant, ki ima za seboj že več kot 20 let preigravanja takšnih in drugačnih melosov. V sredo se bo predstavila zasedba Ethnusiasm, ki pesmi črpa iz raznolikega repertoarja našega ožjega in širšega doma, predvsem pa iz bogate zakladnice makedonske ljudske glasbe.. V četrtek, 12. februarja, bodo z novim projektom nastopili mladi glasbeniki, ki v mnogoštevilni zasedbi Istranbul predstavljajo glasbo, ki predstavlja naše korenine, tako slovenske kot tuje, ter jo poustvarjajo na idejno svež in instrumentalno pisan način. V petek 13. pa se bo festival zaključi s koncertom zasedbe Horda Grdih, katere člani so se kalili v raznolikih glasbenih kontekstih in se predstavili s preigravanjem ljudskih pesmi v svobodnih interpretacijah.