Evropski jazz orkester danes v Mariboru

V prenovljeni mariborski dvorani Štuk se bo danes ob 21. uri ustavil Evropski jazz orkester, ki združuje perspektivne mlade glasbenike.

Objavljeno
14. september 2012 15.03
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V Mariboru bodo danes odprli prenovljeno študentsko prireditveno dvorano Štuk. Odprtje bo zaznamoval koncert Evropskega jazz orkestra pod vodstvom ukrajinskega dirigenta Igorja Stetsyuka. Obetavni evropski jazz glasbeniki se bodo v Evropski prestolnici kulture (EPK) ustavili v okviru svoje evropske turneje. Po septembrskih koncertih v Berlinu in Pragi bo zasedba danes ob 21. uri nastopila v Mariboru. Skupina prinaša glasbo, ki temelji na modernem jazzu s pridihom stare šole, mnogi jo opisujejo kot slovanski jazz rock s simfoničnimi prvinami.

Danska organizacija Swinging Europe v sodelovanju s skupino jazz producentov Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) vsako leto izbere perspektivne jazz glasbenike iz Evrope ter jih poveže v Evropski jazz orkester (European Jazz Orchestra).

»Evropski jazz orkester mnogim glasbenikom pomeni odskočno desko,« je v napovedi koncerta zapisal direktor organizacije Swinging Europe Per Bech Jensen. »Na turnejah se ustvarjajo široke mreže glasbenih poznanstev, ki se pogosto nadaljujejo tudi po končani turneji«.

V zasedbi orkestra, ki ga je leta 2010 vodil tudi »naš« Tadej Tomšič, letos sodeluje 19 glasbenikov iz 17 držav. Med njimi tudi dva Slovenca pozavnist Žiga Murko in trobentač Andrej Štrekelj. Letos je vodstvo orkestra prevzel ukrajinski skladatelj in dirigent Igor Stetsyuk. Profesor na številnih univerzah in ustanovah je eden od ustanoviteljev Ukrajinske šole elektronske glasbe. Podpisal se je tudi pod številna simfonična dela, komorne, jazz in pop skladbe.

Prenovljeni Štuk

S koncertom bodo obeležili odprtje prenovljene dvorane Štuk. Stavbo, ki je bila zgrajena hkrati s študentskimi domovi leta 1984, so začeli prenavljati na začetku julija. Kot je za STA povedal Dejan Spital iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru, je bila prenova potrebna, saj je od zadnje obnove minilo 15 let.

Ime Štuk se je za te prostore začelo uporabljati leta 1986 kot sinonim za ŠTUdentsko Komuno. Leto 1986 je hkrati leto, ko je dvorana doživela razcvet raznolikih aktivnosti ter so se gledališkemu in kinotečnemu programu pridružile še študentske zabave.