Februarski Yu-Go! nocoj v ska ritmih

V Kinu Šiška  bo nocoj poskočno v ritmih ska glasbe. Za to bodo poskrbele domača ska zasedba Red Five Point Star, hrvaška Kawasaki 3P in francoski Joke. Pred nastopom smo se pogovarjali s pevcem in kitaristom Red Five Point Star, Urošem Grahkom.

Objavljeno
17. februar 2011 11.58
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Tokrat bodo na odru ljubljanskega Kina Šiška od 21. ure prednjačili ska ritmi z vodilno domačo ska zasedbo iz Trbovelj Red Five Point Star, njihovimi francoskimi prijatelji Joke (zasedbo v večini sestavljajo člani iz nekdanje Jugoslavije) in hrvaško ska-punk zasedbo Kawasaki 3P.

Lani so imeli Red Five Point Star 64 koncertov, od tega kar 48 v tujini. Najprej so jih 25 odigrali na turneji po Južnoafriški republiki, Svaziju in Bocvani, takoj po vrnitvi pa so na evropski turneji spremljali še najvplivnejšo ameriško ska skupino The Toasters.

Tretji studijski album Red Five Point Star bo izšel aprila 2011 za ameriško založbo Megalith, ki je naslednica Moon Ska Records, največje ameriške ska založbe. Nato se bo skupina odpravila na ameriško turnejo, v okviru katere bodo znova spremljali zasedbo The Toasters, tokrat na njihovi turneji ob trideseti obletnici nastanka. O glasbi in turnejah skupine Red Five Point Star smo se pogovarjali s pevcem in kitaristom Urošem Grahkom.

--------------------------------------------------------------------------------

Igrate unikatno glasbeno mešanico. Je po vašem mnenju stilska različnost pomembna za uspeh skupine?

Vsekakor je pozitivno za ustvarjalce, če 'mislijo s svojo glavo', kar zadeva glasbeno ustvarjanje. Mislim, da je pomembno predvsem, da se ustvarjalec zanima za glasbo in preposluša čim več različnih stilov in ustvarjalcev ... Tako se na repertoarju izvajalcev, ki jih Red Five Point Star poslušamo, znajdejo različni glasbeniki, od Weckla do Setzerja, od Genesis do Police, od Madness do New York Ska Jazz Ensembla ... razpon je neskončen!

Seveda zgolj unikatnost ne pripelje do uspeha. Za uspeh skupine so ključni predvsem trud, trdo delo in vztrajnost - pa tudi naš talent ni zanemarljiv.

Nekatere skupine se držijo določenega glasbenega stila kot pijanec plota ...

S tem ni nič narobe, če zna ustvarjalec znotraj tega stila poiskati nove načine interpretacije. Če jih ne, ostane povprečen izvajalec, ki se, logično, izgubi v množici.

Slabše je, če je izvajalec takšen že v začetku. Še slabše pa, če ima takšen izvajalec medijsko podporo - in takih primerov ni malo.

Zelo intenzivno koncertirate. Je to pomebno za samo nastajanje glasbe, uigranost? Kako to vpliva na zasebno življenje, službo, družino?

Neposredne povezave med koncertiranjem in ustvarjanjem glasbe ni, saj glasba nastaja doma in v prostorih za vaje, je pa koncertiranje zelo pomembno pri uigranosti. Hkrati si kot izvajalci privoščimo 'testiranje' pesmi pred občinstvom, preden jih posnamemo in izdamo na nosilcu zvoka. S koncerti lahko vidiš, ali imajo pesmi potencial in ali so 'zrele' za izdajo na plošči.
Kar pa zadeva vpliv na zasebno življenje - kot glasbenik si lahko zdoma tudi po več mesecev, kar pomeni, da moraš ostalo postoriti, ko si doma, najsi bodo to nadure v službi ali posvečanje družini - tudi to je del uspeha glasbene skupine.

Zakaj najpogosteje nastopate v Franciji in Južni Afriki?

Res smo imeli v zadnjih letih največ koncertov prav v Franciji in Južni Afriki. Gostovanja v Franciji in Južnoafriški republiki so posledica sodelovanja naše založbe KAPA Records in tujih koncertnih agencij in organizacij, kot so Alors on le fait ...?! iz Pariza in Southern Pulse iz Johannesburga. Je pa seveda logično, da se krog občinstva z vsakim nastopom širi, kar pomeni, da uspešna turneja potegne za seboj nadaljevanje. To se dogaja tudi v teh dveh primerih, ki pa jih lahko nadgrajujemo, saj so takšne turneje odlična referenca za skupino. Enako se je zgodilo pri sodelovanju z The Toasters in Cubo Consulting. Seveda so tu še vse evropske in balkanske turneje.

Bi temu že lahko rekli mednarodna glasbena kariera?

Glasbena kariera niti ne, saj se nihče od nas ne preživlja od prihodka, ustvarjenega na turnejah ali koncertih. Lahko pa vsekakor govorimo o mednarodni prepoznavnosti, saj ima skupina več poslušalcev v tujini kot v Sloveniji.

Je uporaba angleščine pri nastopih v tujini pomembna?

Ker je pesmi v slovenskem jeziku pri Red Five Point Star zelo malo, se nikoli nismo srečevali s to problematiko. Smo pa dobili pogoj za izdajo naslednjega albuma, izšel bo proti koncu marca pri ameriški ska založbi Megalith Records, ki jo vodi frontman The Toasters - Rob Hingley, da sta lahko na plošči največ dve pesmi v slovenskem jeziku, saj v nasprotnem primeru za ameriški trg ne bi bili zanimivi.

Tudi pri igranju pesmi drugih avtorjev nimate zadržkov. Kdo vam je najljubši?


Priredbe so bile vedno del živega in studijskega repertoarja Red Five Point Star. Vedno poskušamo pesem 'predrugačiti', aranžmajsko predelati ... Nekatere ostanejo tudi iste, predvsem ko ugotovimo, da bomo v izvirniku pesem najbolje interpretirali.

Težko bi odgovorili na vprašanje, katerega izvajalca najrajši igramo, precej je odvisno od okusa, razpoloženja.

Kje še niste nastopili in si to zelo želite?

Osebno me zelo zanima japonski trg. Sicer je težko dostopen, vendar zelo hvaležen, ko ga enkrat osvojiš.
Ter Jesenice! V trinajstih letih ustvarjanja nismo prišli dlje od Kranja.

Bo za vas koncert v Kinu Šiška kaj posebnega?


Absolutno! To bo naš prvi nastop v Kinu Šiška. Poleg tega bodo z nami nastopili Joke, ki smo jih spoznali na prvi francoski turneji leta 2006. Prijateljstvo smo nadgradili s sodelovanjem na albumih, odrskih nastopih ...

Poslušalcem in nam se torej obeta lep večer, na katerem bomo predstavili tudi nekaj pesmi, ki bodo izšle na prihajajočem albumu.

Red Five Point Star - Petk Zvečer

Red Five Point Star - Creatures