Festival Ljubljana: šestdesetletnica s šampanjcem

Jubilejni Ljubljana Festival 2012 se končuje danes zvečer z razprodano Medejo v režiji Tomaža Pandurja.

Objavljeno
13. september 2012 18.20
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

V skoraj treh mesecih in pol se je zvrstilo 88 prireditev, ki jih je videlo približno 50.000 obiskovalcev. Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je izrazil zadovoljstvo, da ni odpadla nobena prireditev, da je sodelovalo okrog 3300 nastopajočih iz blizu petdesetih držav in da je program v celoti uspel kljub manjšim sredstvom (2,2 milijona evrov proti 3 milijonom lani).

Med vrhunci letošnjega festivala je Brlek omenil Dunajske filharmonike in dirigenta sira Simona Rattla, violinista Vadima Repina, skladatelja in pianista Michaela Nymana, Béjart Ballet iz Lozane in dirigenta Luisa Gorelika, violinista Robyja Lakatosa, umetnike z londonskega West Enda, ki so za Ljubljano pripravili muzikal Jesus Christ Superstar, sopranistko Invo Mula in baritonista Lea Nuccija, Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga in dirigenta Valerija Gergijeva, koreografa in plesalca Edwarda Cluga ter režiserja Tomaža Pandurja.

Posebej so ponosni, da so pripravili krstno izvedbo slovenske opere Ljubezen kapital in občinstvu ponovno omogočili ogled Kogojeve mojstrovine Črne maske. O tem je še posebej obveščen Valerij Gergijev, ki mu bo Brlek osebno nesel partituro v Sankt Peterburg za morebitno rusko izvedbo opere v Marijinem gledališču, v Ljubljani pa je že dobil DVD z ljubljanske predstave in druge informacije o Mariju Kogoju (tako kot sir Simon Rattle). Brlek je spomnil tudi na poklon 50. obletnici Slovenske popevke na Kongresnem trgu.

»Festival Ljubljana daje poseben poudarek sodelovanju z domačimi umetniki in institucijami. Veliko smo sodelovali s Slovensko filharmonijo in RTV Slovenija, gostili SNG Maribor, s SNG Opero in baletom Ljubljana praznovali njihovo 120. obletnico obstoja, z Mestnim gledališčem ljubljanskim pa 60. obletnico,« pravi Darko Brlek.

Festival Ljubljana podpira tudi sodelovanje z umetniki mlajših generacij in promocijo njihove ustvarjalnosti. Tretje leto je sodeloval v projektu Evropskega združenja festivalov MusMA - tokrat ne le z izborom sodelujoče skladbe, pač pa tudi z gostovanjem projekta v Ljubljani. Prav tako je gostil Mednarodni orkester Maribor 2012 in Akademijo Branimirja Slokarja, ki sta v Ljubljano pripeljala 350 mladih glasbenikov iz 36 držav.

Na 60. ljubljanskem poletnem festivalu se je predstavila koreografinja in plesalka Kjara Starič, študentje treh ljubljanskih umetniških akademij so izvedli opero Orfej, Ansambel Gaudeamus in Ansambel za sodobno glasbo MD7 sta praznovala 10. obletnico delovanja, predstavil se je Mladinski pihalni orkester Zveze slovenskih godb, Nina Prešiček pa je izvedla klavirski maraton, ki je trajal kar 12 ur, posvečen pa je bil stoti obletnici rojstva Johna Cagea.

Prihodnji festival bo zaznamoval dve pomembni obletnici: 200. obletnico rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija.