Festival slovenskega jazza se seli na Ravne

9. Festival slovenskega jazza bo potekal med 17. in 19. oktobrom v klubu Kompleks na Ravnah, koncerti pa bodo tudi del sedme sezone abonmaja Jazz Ravne.

Objavljeno
19. september 2013 18.32
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Letošnjo 7. sezono izbrane jazzovske ponudbe na Ravnah bo dopolnil še 9. Festival slovenskega jazza, na katerem se bo v treh dneh zvrstilo šest domačih zasedb, ki preigravajo različne zvrsti jazza.

Jazz Ravne tako nadaljuje poslanstvo Jazzovskega društva Ljubljana, najstarejšega tovrstnega združenja pri nas.

Jazzovsko društvo Ljubljana, ki obstaja vse od leta 1959, se je preimenovalo v Jazzovsko društvo, njegova gonilna sila pa bo odslej ekipa programa Jazz Ravne, kjer bodo tudi pripravili letošnji deveti Festival slovenskega jazza. S prirejanjem jazzovskih festivalov je omenjeno društvo začelo že leta 1960, ko so na Bledu pripravili prvi jugoslovanski jazz festival, na katerem je nastopilo kar 33 zasedb.

Festival se je nato nadaljeval v Ljubljani pod okriljem Cankarjevega doma kot Jazz festival Ljubljana, za njim pa je že 54. sezona. Ob zavidljivi tradiciji in številnih pomembnih dosežkih Jazzovskega društva Ljubljana je to potrebovalo nov zagon, ki so ga našli v skupini ustvarjalcev ne več tako eksotičnega abonmaja Jazz Ravne.

Kot pojasnjujeta vodji Jazza Ravne Robi Jamnik in Franc Kokal, bo festival dobrodošla dopolnitev programa, ki ga na Ravnah sestavljajo zadnjih sedem let. »Ob abonmaju in jazzovski šoli nam festival predstavlja zaokrožitev jazzovske ponudbe na Ravnah in širše,« je dejal Jamnik.

Cilj organizatorjev je tako na enem mestu v nekaj dneh predstaviti slovensko jazzovsko ustvarjalnost zadnjega leta, ne glede na to, kakšen jazz preigravajo izvajalci. Občinstvu bodo predstavili novo glasbo in glasbenike, ki so s ploščo, posneto v minulem letu, pokazali odločenost narediti korak naprej in na tak način izstopiti iz povprečja.

9. Festival slovenskega jazza bo potekal med 17. in 19. oktobrom v klubu Kompleks na Ravnah, koncerti pa bodo tudi del sedme sezone abonmaja Jazz Ravne, ki se začenja v četrtek in se je med slovenskimi in tujimi jazzisti že uveljavil kot cenjeno in ugledno prizorišče.

Kljub osipu med sponzorji in okrnjenemu financiranju jim je tudi letos uspelo pripraviti nekaj glasbenih poslastic, med katere zagotovo sodijo koncerti pianista Davida Gazarova, italijanskega dua Kekko Fornarelli in Roberto Cherillo, tria Petra Miheliča z vokalistko Nino Strnad, francoskega trobentarja Stephana Belmonda in drugih. Abonmajski koncerti bodo potekali do marca.