Flora & Paris nastopili v Gradcu

Nova slovenska skupina že nastopilana festivalu v tujini.

Objavljeno
12. november 2013 09.31
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Nova slovenska skupina Flora & Paris je že imela svoj prvi nastop v tujini, in sicer je minuli vikend nastopila v avstrijskem Gradcu v gledališču Orpheum Extra, na festivalu Jazzwerkstatt, katerega letošnja tema je Jazz Goes Pop. Oder so si delili z zasedbo Anja O. Quartett, ki je nastopila za njimi.

Sicer pa je to skupina, ki je sestavljena iz prekaljenih glasbenikov in pevke Flore Eme Lotrič na začetku svoje glasbene kariere. Prekaljeni del glasbenikov pa sestavljajo člani zasavske zasedbe Orlek harmonikar Jure Tori, kitarist Matej Fele in basist Mitja Tori ter saksofonistka Tjaša Perigoj in pa bobnar in tolkalec v kar nekaj domačih in tujih zasedbah Blaž Celarec. Pravijo, da je trajalo precej dolgo, da so že uveljavljeni glasbeniki iz legendarne skupine Orlek našli novo pevko za novi projekt. Prepričal jih je blag glas mlade pevke Flore Eme Lotrič, ki jo je Slovenija spoznala med oddajo Misija Evrovizija.

Svoj obstoj je ta zasedba, ki izvaja prefinjen pop s kančkom jazza in odmevi etna, napovedala s skladbo Jutranja rosa, za katero je glasbo napisal Matej Fele, besedilo pa je prispevala kantavtorica Jana Sen. Nastopili so že na prireditvi Slovenska popevka s skladbo Vse si ti, za katero je glasbo napisal Matej Fele, besedilo pa Kristijan Adamlje, sicer saksofonist zasedbe Orlek. Glasbeniki so nastopili v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, ki ga sestavljajo glasbeniki Big banda in simfoničnega orkestra radijsko-televizijske hiše ter zunanji glasbeni izvajalci. Na radijskih postajah pa se že vrti novi zvok pesmi Vse si ti. Ker so želeli polnejši zvok, so zvok miksali na Češkem.

Zasedba pridno vadi svoj program, v katerem je poudarek na čim bolj akustičnem zvoku, saj je ta najbolj prijeten človeškemu ušesu, obenem pa dopušča veliko manevrskega prostora za dinamiko in jakost v izražanju, pravijo Flora & Paris. Za cilj so si zadali običajno težko združljivo, in sicer kakovost umetniškega izražanja in poslušljivost ter posledično komercialno uspešnost. Poudarek v njihovi glasbi imajo prepoznavne melodije in bogata harmonična podlaga. Iz zasedbe želijo izvabiti sodoben akustični zvok, tako aranžmajsko kot tudi zvokovno.