Frères Guissé in afroblues

Brata bosta s številnimi gosti v sredo v Klubu Cankarjevega doma predstavila presek 25-letnega glasbenega ustvarjanja.

Objavljeno
17. november 2015 16.06
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sredin večer, 18. novembra, v Klubu Cankarjevega doma ob 20. uri napoveduje prav posebno glasbeno izkušnjo senegalske zasedbe bratov Guissé, pevcev in kitaristov Cheikha in Djibya ter tolkalista Aliouneja. Slednji žal v Ljubljani ne bo nastopil zaradi zdravstvenih razlogov. Tako bosta brata s številnimi gosti predstavila nedavno izdan album Made in Senegal, ki predstavlja povzetek njihovega četrtstoletnega delovanja.

Na odru Kluba Cankarjevega doma se jima bodo namreč pridružili še kitarist Igor Leonardi (Slovenija), kantavtor Chris Eckman (ZDA/Slovenija), korist Nana Cissokho (Senegal/Švica), tolkalist in violinist Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta (Kuba/Slovenija), kitarist Ariel Cubria (Kuba/Slovenija) ter kantavtor Vlado Kreslin (Slovenija).

V projektu Made in Senegal je povzeto njihovo 25-letno glasbeno potovanje v vlogi glasnikov novejšega vala afriške folk glasbe, v kateri se tradicija in sodobna inovativnost prepletata v barvita sozvočja. Seneglaska glasba pri nas ni pogosto slišana, smo pa v Ljubljani že gostili največjega senegalskega zvezdnika Youssouja N'Dourja. Tokratna glasbena izkušnja bo temeljila na harmonični vokalih in uglajenih akustičnih kitarah bratov Guissé, ki večinoma ustvarjata v jezikih peulh in wolof, ob spremljavi mehkih ritmom diskretnih tolkal.

Glasbeni navdih bratje Guissé črpajo iz svojih korenin globoko zasidranih v regiji Fouta, v severnem Senegalu, ki je zibelka njihovih prednikov, dežela ljudstev Peuls in Haalpulaar. Tu so se tudi srečevali grioti glasbeniki in duhovni arhivarji zgodb vaške skupnosti. Leži tik ob izviru afriškega bluza in pušča neizbrisen pečat na njihovem glasbenem izrazu. Tem krajem soposredno in tudi neposredno v pesmi Fouta posvetili svojo glasbo.

Bogato raznolikost tradicionalnih senegalskih ritmov in melodij nadgrajujejo z zvoki različnih glasb sveta, jazza in bluesa ter gradijo na bogati glasbeni dediščini, ki so jo tlakovali Ali Farka Touré, Boubakar Traoré in Seydina Insa Wade. O svoji glasbi pravijo, da »nima barve ali starosti, je glasba za vsakogar; tako kot reka, ki ne teče začarana znotraj meja svoje struge, ampak se zliva v ocean glasb sveta, z identiteto, ki nenehoma išče stik z drugimi, a nikoli ne pozabi, od kod prihaja.«