Glas, ki je zaznamoval 20. stoletje

Stote obletnice rojstva glasbenega velikana Franka Sinatre se na različne načine spominjajo po vsem svetu.

Objavljeno
11. december 2015 18.13
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Danes mineva sto let od rojstva­ velikega pevca, igralca ter televizijske in radijske osebnosti Francisa Alberta Franka Sinatre, ki se je zapisal v globalno zavest s številnimi izjemnimi interpretacijami skladb, kot so Strangers in the Night, My Way, Come Fly with Me, New York, New York in številne druge.

Frank Sinatra, eden najpopularnejših in najbolj prodajanih ameriških jazz in pop pevcev, je bil tudi skladatelj, igralec, producent in ­režiser. Velja za enega najbolj popularnih in vplivnih umetnikov 20. stoletja, ki je pomembno so­oblikoval ­svetovno popkulturo.

Rodil se je v Hoboknu v ameriški zvezni državi New Jersey v družini italijanskih imigrantov, glasbeno­ kariero pa je začel med drugo svetovno vojno v obdobju swinga. Bil je v zabavljaškem kontingentu ameriške vojske. Glasbeno nepismen si je pri skladanju redkih pesmi pomagal s posebnimi oznakami. Glasbeniki in skladatelji, ki so sodelovali z njim, so pripovedovali, da ima šesti čut za glasbo. Prvi album The Voice of Frank Sinatra je izdal leta 1946, kar se je zgodilo ­kasneje, je zgodovina.

Frank Sinatra ni bil premočrten umetnik. Bil je izvrsten interpret in s šarmantnim glasom osvajal predvsem žensko občinstvo. Žurerske pohode so sprva imeli v okviru tako imenovane druščine Rat Pack, v kateri je Humphrey Bogart vodil pijančevanje in lovljenje žensk, trdno jedro druščine The Summit pa so bili Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, jr., Peter Lawford in Joey Bishop. Na takih žurerskih pohodih je Sinatri občasno delal družbo tudi John F. Kennedy.

Podiral glasbene rekorde

Kot igralec je opozoril nase leta 1953 v vojnem filmu Od tod do večnosti in prejel oskarja za spremljevalno vlogo. Nato je podpisal pogodbo z založbo Capitol­ Records in izdal nekaj izjemnih albumov, kot so Wee Small Hours (1955), Songs­ for Swingin' Lovers! (1956), Come Fly with Me (1958), Only the Lonely (1958) in Nice 'n' Easy (1960).

Po političnem prepričanju je bil vedno bliže demokratom. V času lova na čarovnice ga je FBI hotel zbasati v vrečo z najhujšimi sovragi ameriške demokracije in svobode – komunisti. Zanikal je, da je komunist, vendar je bil kot proletarski otrok italijanskih priseljencev pogosto tarča zasmehovanja in nasilja. Rad se je opredeljeval kot antirasist in človek, ki pozna težave ameriškega delavstva.

Javno in zasebno je bil borec in podpornik gibanja za državljanske pravice, ki se je takrat borilo predvsem za enakopravnost Afroameričanov. Mogoče je zaradi empatije, ki jo je imel, s svojimi interpelacijami podiral zidove in rekorde. Bilo je precejšnje presenečenje, ko je leta 1972 podprl predsednika Richarda Nixona na ponovnih volitvah za predsednika in kasneje, leta 1980, še Ronalda Reagana.

Njegova povezava z mafijo ni bila nikoli zares pojasnjena. Bil je ponosen na to, da je močan italijanski Američan iz delavskega okolja, v katerem pa je bilo skorajda nemogoče preživeti brez takšnega ali drugačnega stika z mafijo. Poleg tega, da je prijateljeval z nekaterimi mafijci, se je leta 1946 udeležil znamenite mafijske konference v Havani, kjer so se ameriški in italijanski mafijski šefi dogovorili, kako bodo vodili posle v povojnem času.

FBI je nadzoroval Sinatro več kot petdeset let, od zgodnjih štiridesetih let, predvsem zaradi njegovih zvez z mafijo in prijateljevanjem z Johnom F. Kennedyjem. Med temi dokumenti so tudi taki, ki pričajo o številnih grožnjah s smrtjo, ki jih je bil deležen Sinatra, kot tudi o tem, da je bil pogosto tarča goljufov, ki so iz njega vlekli denar.

Sinatra je imel vse tri otroke, Nancy (1940), Franka, jr. (1944) in Tino (1948), s prvo ženo Nancy­ Sinatra, s katero je bil poročen od leta 1939 do 1951. Kot pravi zvezdnik je imel afere tudi z zvezdnicama Marilyn Maxwell in Lano Turner, nato je leta 1951 stopil v turbulenten zakon z Avo Gardner. Po ločitvi in aferah z Lauren Bacall leta 1958 ter Juliet Prowse leta 1962 se je leta 1966 poročil z Mio Farrow. Nazadnje je bil poročen z Barbaro Marx od leta 1976 do svoje smrti 14. maja 1998.

Svet se spominja

Stoto obletnico njegovega rojstva so zaznamovali izidi kar desetih knjig o njem in posebna škatla s štirimi cedeji z njegovimi zgodnjimi radijskimi posnetki. Pripravili so kar nekaj spominskih koncertov. Eden je bil na Manhattnu, kjer so med drugimi nastopili Newyorški filharmoniki in Sting. V okviru akademije, ki podeljuje grammyje, so pripravili televizijsko koncertno oddajo, v kateri so nastopili le z grammyjem nagrajeni glasbeniki,­ od Usherja, Gartha Brooksa do Lady Gaga.

Posebna radijska oddaja Sounds­ of Sinatra, ki že 59 let predvaja samo njegove pesmi, ki jih izbira med 1500 posnetki, bo maratonsko predvajala njegove pesmi od petka do ponedeljka zjutraj. Pro­izvajalec viskijev Jack Daniel's je ob obletnici pripravil poseben viski Sinatra Cantury po petsto dolarjev za steklenico. Znano je namreč, da je Frank rad srkal njihov viski.