Glasba za dobro jutro: Freddie Aguilar, Anak

Filipine poznamo po pogostih naravnih nesrečah. Imajo pa tudi najbolj znanega azijskega folk pevca in največji azijski hit.

Objavljeno
24. september 2013 18.40
PHILIPPINES-TYPHOON-FLOOD-WEATHER
Delo.si
Delo.si

Kdaj ste nazadnje slišali za Filipine? Verjetno kaj v zvezi s hudimi poplavami, izbruhi kakega vulkana ali posebno tragično nesrečo na morju.

Ste vedeli, da so Filipinci strasti ljubitelji glasbe? Da vsak fant, ki da kaj nase, brenka na kitaro (srednje dobro do odlično) in prepeva stare zahodnjaške pop hite?

In na njihovem repertoarju so vedno pesmi folk pevca Freddija Aguilarja. S pesmijo Anak, Otrok (1978), je zaslovel po vsej Aziji in za kratek čas po vsem svetu. Vrh priljubljenosti je dosegel v osemdesetih letih, ko je postal pevski simbol ljudske vstaje proti Marcosu.

Kot še danes vedo vsi Filipinci, se je uporniški Freddie pri osemnajstih uprl željam svojih staršev, da postane odvetnik; pustil je šolo, odšel od doma in zašel na boemska in kockarska pota.

Iz zrelega obžalovanja te svoje mladostne odločitve - ki je v izrazitem nasprotju s filipinsko kulturo in tradicijo - je tako nastal eden najbolj znanih filipinskih hitov, pesem Anak, v kateri se je pokesal za svojo odločitev in prosil starše odpuščanja.