Glasba za dobro jutro: Hanne Hukkelberg, Break my body

S priredbami je lahko podobno kot s filmi, posnetimi po knjižni predlogi. Le redko presežejo original, a izjeme seveda so. Hanne je uspelo, četudi si je 'sposodila' pri 'hudcih', kot so Pixies.

Objavljeno
17. september 2013 23.06
Delo.si
Delo.si

Nedavno smo se razveselili novice, da legendarna ameriška zasedba Pixies še vedno (občasno) miga, tokrat so šli celo dlje – od leta 1991 namreč v studiu niso naredili nič, zdaj pa z novo basistko pa posneli kar štiri nove komade.

No, tokrat so ameriški rockerji v drugem planu, pač pa izpostavljamo norveško pevko Hanne Hukkelberg, ki je vrhunsko in že tudi lep čas nazaj priredila uspešnico Pixies, Break my body, z njihovega prvega studijskega albuma Surfer Rosa (1988).

Morebiti nekoliko otožneje – kako pa drugače, saj je vendar Skandinavka? OK, tudi besedilo je nekolikanj zamorjeno ... –, ampak tako nežno in subtilno, da človek težko verjame, da je možno en in isti komad izvajati tako različno.

Simpatična 34-letna Hanne toplega nasmeha in glasu, ki zagotovo umiri tudi najbolj jokavega dojenčka, sicer dokaj pogosto prihaja v Slovenijo in prav kmalu jo bomo lahko znova (že tretjič zapored!) poslušali na odru Cankarjevega doma – osmega oktobra bo nastopila v okviru Festivala žensk.

Njeno glasbo opisujejo kot "nepredvidljivo, eksperimentalno, filmsko in melodično", ali če si sposodimo navedek Rock Sounda (via CD): "Osupljiva izvirnost in poseben čar Hanne Hukkelberg nas prevzameta na vsakem koraku ... Vznemirljivo glasbeno bitje, ki se je pojavilo iz senc neznanega."

Če je torej še niste poslušali v živo, tokrat ne zamudite priložnosti in si privoščite miren in z glasbo božajoč večer. Naj vas tale nežno popelje v sredino tega tedna. Naj le njegovo nadaljevanje ne bo (preveč) melanholično …