Glasba za dobro jutro: I Just Want to See His Face

Naj vas glasba sprosti: oddaljeni zvoki iz kleti, spontanost, gruv.

Objavljeno
02. oktober 2012 21.18
press/rolling stones
Delo.si
Delo.si

Pred štirimi desetletji so The Rolling Stones izdali ploščo Exile On Main St. - z njo so zaokrožili opus štirih najboljših studijskih albumov, ki so jih izdali med letoma 1968 in 1970. Plošča, ki danes velja za kultno, je bila ob izidu deležna tako pozitivnih kot negativnih kritik. Na njej ni velikih hitov. A je kljub temu poslušanje dobro uro dolgega albuma za ljubitelje prave mešanice rock'n'rolla, bluesa, soula in countryja pravo glasbeno doživetje. Gospelovsko obarvana skladba I Just Want to See His Face je ena najbolj posebnih in je po krivici prezrta.

Na albumu se kar prelije iz bluesovske Ventilator Blues v soulovsko Let It Loose. Električni klavir na njej igra Keith Richards, kitarist in druga polovica avtorskega tandema Jagger/Richards.

Mick Jagger del skladbe zapoje v falzetu in njegov vokal izvrstno dopolnjujejo Clydie King, Venetta Fields in Jerry Kirkland. Skladba, ki je slišati tako, kakor da bi se glasbeniki zbrali okrog enega mikrofona in opravili svoje delo, kaže na njihovo poznavanje glasbenih korenin - v tem primeru še zlasti gospela. Spontanost, umazan in oddaljen zvok vokalov, električnega klavirja, električne baskitare, kontrabasa, bobnov in tolkal skladbo naredijo še bolj posebno. In takšna, kakršna je, je izmed vseh, ki sta jih zložila Mick Jagger in Keith Richards, najbolj pri srcu samosvojemu glasbeniku Tomu Waitsu.