Glasba za dobro jutro: Iron Maiden, Empire of the Clouds

Ganljiva epopeja o ljudeh, ambicijah in sanjah.

Objavljeno
03. maj 2017 23.27
B. M.
B. M.
»Železni devičniki« veljajo poleg Judas Priest za prve protagoniste gibanja NWOBHM (new wave of british heavy metal) iz začetka osemdesetih. Takrat so se heavymetalci otepali obsojanj, da ustvarjajo, satanistično glasbo, a danes, po 16 studijskih albumov, več kot 2000 nastopov in več kot 90 milijonih prodanih plošč ni nobenega dvoma, da so se možje umirili. Z leti so se pesmi malce upočasnile, čedalje več je kitarske liričnosti, a s tem možje iz Iron Maiden niso izgubili naboja, pesmi so le drugačne, vse bolj epske.

Ne gre spregledati mojstrovine iz leta 2015 Empire of the Clouds, singelce, ki poleg Virusa iz leta 1996, iz kratkega obdobja pevca Blaza Bayleyja, ni bila nikoli zapeta v živo, saj je dolga dobrih 18 minut, z njo pa je šesterica glasbenikov podrla rekord v dolžini. Tako so po 31 letih presegli malo manj kot 14 dolg komad Rime of the Ancient Mariner iz albuma Powerslave.

Za pevca Brucea Dickinsona je to resnično osebna pesem, po besedah kitarista Adriana Smitha, jo je Bruce mesec dni popolnoma sam ustvarjal, za preostale člane pa je bila resnični izziv, kako se je lotiti. Tudi če za glasbo Iron Maiden velja, da ni na prvo žogo, gre pesem o veliki letalski nesreči iz prve svetovne vojne Empire of the Clouds z močnim besedilom, v nebo vpijočim vokalom, kitarskimi solažami, McBrainovim eksperimentiranjem na bobnih in orkestracijo takoj v uho in je eden največjih presežkov železodevičnih Britancev.