Glasba za dobro jutro: Jack Owen, My Pocket's Got a Hole In It

Death metalce je dandanes težko šokirati, a če se metalska legenda loti narodno-zabavnih projektov (countryja), jim zlahka naježi še tako dolge lase.

Objavljeno
10. maj 2017 21.01
B. M.
B. M.
Jack Owen, ameriška živa brutal death metal legenda, je na svoji glasbeni poti vsekakor vidno in slišno pustil svoj pečat: ustvarjal je glasbeno zgodovino v dveh največjih in najrazvpitejših deathmetalskih bendih, najprej kot eden od ustanovnih članov Cannibal Corpse (1989-2005), nato v Deicide (2005-2016). Vmes je imel tudi stranske projekte, kot so Attack, Estuary, Grave Descent, Tennessee Murder Club, Order of Ennead ... Zlasti problematično je bilo njegovo sodelovanje pri snemanju albuma Fade Away z white power skupino Attack. Pozneje je Owen izjavil, da se ni zavedal rasističnih prepričanj drugih članov skupine.

A leta 2006 je poskrbel za nemalo vznemirjenja s priredbo countryjevske pesmi My Bucket's Got A Hole In It Hanka Williamsa starejšega (čeprav niti on ni originalni avtor, pred njim sta jo med najvidnejšimi glasbeniki širši množici predstavljala Washboard Sam in Tom Gates z orkestrom, pesem pa izvira iz dvajsetih let prejšnjega stoletja). Za country na splošno in za pesem My Bucket's Got A Hole In It sta Jacka navdušila že v njegovih zgodnjih letih oče Glenn in mati Norma Owen. »Od tod izhaja ves moj navdih,« je Jack potrdil. Le refren pesmi je malenkostno spremenil v My Pocket's Got a Hole In It. Tako je Jack Owen že desetletje pred Davidom Vincentom (nekoč je nizal uspehe v Morbid Angel, zdaj s svojo skupino I Am Morbid prihaja v Ljubljano, točneje 1. junija v Orto bar) šokiral svoje deathmetalske oboževalce z »narodno-zabavnim«, countryjevskim projektom. (Za neljubitelje težkih distorziranih zvokov je priporočljiv ogled priloženega posnetka iz youtuba od 31. sekunde.)

Pred kratkim se je Jack Owen pridružil skupini Seex Feet Under in po dveh desetletjih znova sodeluje s prijateljem in nekdanjim pevcem Cannibal Corpse Chrisom Bernsom, ki s svojim navdušenjem nad kanabisom velja za »metalskega Boba Marleyja«.