Glasba za dobro jutro: Jernej Zoran, Bruseljski predpražniki

Na kulturnem ministrstvu so se lotili evidentiranja tukajšnje glasbe iz zadnjih dveh let, kar bo podlaga za glasbene kvote.

Objavljeno
15. julij 2016 13.27
Posodobljeno
17. julij 2016 06.00
Delo.si
Delo.si

Na spletišču Ministrstva za kulturo, natančneje, direktorata za medije, so zapisali, da začenjajo skladno z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih s 1. julijem 2016 upravljati evidenco skladb, ki so bile prvič predvajane pred največ dvema letoma.

Cilj je zagotavljanje evidence kot podlage za znamenite kvote slovenske glasbe na radijskih valovih, pobudo za ureditev take evidence pa so podali glasbeni uredniki tukajšnjih radijskih postaj, da bi jim služila kot pripomoček pri vsakdanjem zagotavljanju tistega deleža slovenske glasbe, ki je bila prvič predvajana pred dvema letoma.

V ta namen so na ministrstvu kar nekaj birokratskega posla prevalili na glasbenike. »Zato pozivamo vse avtorje oziroma izvajalce slovenske glasbe, da tovrstne skladbe pravočasno priglasijo v evidenco,« piše na spletišču, kjer te le klik loči od ustreznega obrazca. Potrebno ga je natisniti, izpolniti, skenirati in poslati državi.

Kaj je slovenska glasba in kaj iz evidence, ki je je nekaj že dostopne, izbrati za, denimo, Glasbo za dobro jutro? Morda pesem Jedna noć sa njom Roka Bažika, ki ustreza številki 129? Nemara Za jednu curu Projektilov feat Djomla KS pod številko 213 z videom, v katerem lepotički mahata s palico za selfije? Ali komad Šovinjista! – če pička je kosmata Tita Podobnika pod številko 255?

A je država primorana v evidenco vestno uvrstiti tudi kritiko same sebe ... Pod zaporedno številko 167 je, denimo, uvrščena pesem Bruseljski predpražniki Jerneja Zorana, posvečena tukajšnjim politikom. »Tajkun, pizdun in pervarant, državo spravil si na kant,« uvodoma zapoje Zoran, ki se je v glasbenih krogih uveljavil kot kitarist Društva mrtvih pesnikov, kjer je igral pet let, nakar se je odločil za samostojno kariero.