Glasba za dobro jutro: Otroci socializma, Pejt ga pogledat Brane

Igor Vidmar jih je opisal kot eno najpomembnejših in najpristnejših avtorskih skupin.

Objavljeno
23. julij 2014 15.45
mdr_Koncert v Kinu Siska
Delo.si
Delo.si

Pred dnevi je nacionalna televizija predvajala dokumentarni film o kultni slovensk punk skupini Otroci socializma - Zamenite mi glavo. Pravzaprav to ni bil klasičen punk, kot so ga denimo v tistih železnih časih žgali Pankrti, ampak je šlo za kvalitetno glasbo ob recitiranju avtorske poezije nekdanjega pevca in tekstopisca skupine, Braneta Bitenca.

Dokumentarec je razkril, kako zelo pomembni (tako z glasbenega vidika kot upiranja takratnemu sistemu) in priljubljeni so bili takrat Otroci socializma in so pravzaprav še danes.

Avtor Punk muzeja, Igor Vidmar, je skupino Otroci socializma označil za »prve zgoščene, vroče, žareče oblake plina, ki so se razširili po big bangu oziroma velikem poku Pankrtov leta 1977«.

Opisal jih je tudi kot eno najpomembnejših in najpristnejših avtorskih skupin, saj so se prvi poskušali iztrgati kitarskemu rock'n'roll vzorcu, poleg tega pa »so bile pesmi Braneta Bitenca prava poezija in res lucidne, zelo stvarne, hkrati pa tudi zelo emocionalne, eksistencialne itd.«

Njihova najprepoznavnejša skladba je brez dvoma Pejt ga pogledat Brane, medtem ko je bila pesem 700 usnjenih torbic nekaj časa celo prepovedana, ker naj bi se besedilo in naslov nanašala na partijski kongres, ki so ga pred tem organizirali v Cankarjevem domu. Vseh 700 delegatov je na kongresu dobilo torbico, narejeno iz imitiranega usnja.