Glasba za dobro jutro, sreda, 2.

Vijolična meglica je v moji glavi, zadnje čase se stvari zdijo drugačne ...

Objavljeno
01. november 2011 08.36
Posodobljeno
02. november 2011 05.00
Jimi Hendrix
Delo.si
Delo.si

Danes se začenja mesec preprečevanja odvisnosti pod geslom Dobre izbire premagajo ovire. Veliko glasbenikov je umrlo prezgodaj ravno zaradi slabih odločitev, ki so jih sprejeli.

Med njimi je bil tudi Jimi Henrix, ki je za posledicami drog umrl leta 1970, star 27 let. Štiri leta prej je napisal pesem Purple haze (Vijolična meglica).

Kot je povedal sam, je navdih za pesem dobil iz sanj, v katerih je hodil pod vodo, nenadoma pa ga je obdala vijolična meglica in se je izgubil.

Spet drugi pravijo, da so bile navdih za pesem droge (purple haze je bil tudi eden od izrazov za LSD) in da je bil, ko jo je ustvarjal, močno pod njihovim vplivom.

Spet tretji so mnenja, da je to pesem o ljubezni, ki jo je Hendrix namenil zanj posebnemu dekletu.

Kakorkoli že, besedilo gre nekako takole: »Vijolična meglica je v moji glavi, zadnje čase se stvari zdijo drugačne; obnašam se čudno, a ne vem zakaj; počakajte, da poljubim nebo. Vijolična meglica je povsod okrog, ne vem ali grem gor ali dol; sem srečen ali ne, karkoli že je, tisto dekle me je uročilo. Pomagajte mi, imam polne oči vijolične meglice; ne vem, je dan ali noč, zmešala si mi glavo, je jutri ali samo konec sveta?«.