Glasba za dobro jutro, sreda, 9.

»On the day the wall came down,« pojejo Pink Floydi. Na dan, ko je padel (berlinski) zid - 9. novembra 1989.

Objavljeno
07. november 2011 10.18
Posodobljeno
09. november 2011 05.00
Delo.si
Delo.si

Berlinski zid, ki ni padel, ampak so ga podrli, je hkrati najavil konec hladne vojne. Bil je slovesen trenutek, trenutek optimizma in upanja na boljše čase, ne samo za Nemce, ki so za tem dočakali združitev, ampak tudi za ostale države Vzhodne Evrope.

Pesem legendarne skupine Pink Floyd govori o velikih pričakovanjih po koncu hladne vojne in o razočaranjih, ki so sledila.

David Gilmour, kitarist in pevec skupine, je leta 1994 dejal: »Padec zidu, je bil trenutek optimizma − konec nedemokratičnega režima, ki je vladal Vzhodni Evropi. Toda, kar imajo sedaj, se ne zdi nič boljše. Sem zelo pesimitičen. Na nek način živim v upanju, toda mislim, da se zgodovina spreminja veliko počasneje, kot mislimo, da se. Mislim, da mora za resnične spremembe preteči veliko časa.«

Kdaj bo po 22 letih ob vedno bolj negotovi gospodarski situaciji v Evropi, kjer nihče ne zna več predvideti posledic ukrepov, oceniti velikost pomoči, ki je potrebna, ali preprečiti dodatnih zapletov, spet napočil trenutek optimizma?