Glasbeni bienale v Zagrebu

Glasbeni bienale Zagreb bo v 26. izdaji, ki bo potekala od 7. do 17. aprila, ponudil okoli 35 glasbeno-scenskih dogodkov, koncertov, klavirskih recitalov in glasbenih performansov.

Objavljeno
14. marec 2011 18.17
Posodobljeno
14. marec 2011 18.37
Ta.C., Delo.si
Ta.C., Delo.si
Zagreb -  Glasbeni bienale, ki obeležuje 50. obletnico obstoja, bo letos prvič dogajanje razširil še na štiri druga hrvaška mesta, in sicer Reko, Split, Osijek in Varaždin. V Zagrebu bodo dogodki potekali na več lokacijah - v Muzeju Mimara, Zagrebškem plesnem centru, dvorani Vatroslav Lisinski in v studiu Bajsić Hrvaške radiotelevizije, so organizatorji povedali na novinarski konferenci.

Tako bienale kot Svetovni dnevi nove glasbe, ki jih bo bienale gostil kot festival Mednarodnega društva za sodobno glasbo, bodo prinesli presek sodobne glasbene ustvarjalnosti v najširšem pomenu besede, od elektronike in zvočnih instalacij, preko klasičnih ansamblov in glasbeno scenskih del, pa vse do baročnega in tamburaškega instrumentarija, poroča STA.

Skupaj bo v petih mestih na ogled pet glasbeno-scenskih produkcij, izvedenih bo pet koncertov in prav toliko klavirskih recitalov, seznaniti pa se bo mogoče tudi z deli z alternativne glasbeno-plesne scene. O širitvi bienala izven Zagreba, oziroma izvedbi glasbeno-scenskih del v koprodukciji s petimi nacionalnimi gledališči, je spregovoril umetniški ravnatelj bienala Berislav Šipuš.

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Osijeku bodo tako uprizorili opero Kraljevi i konjušari skladateljice Sanje Drakulić v režiji Roberta Raponje. Avtor libreta je Miro Gavran, dirigentska taktirka bo v rokah Filipa Pavišića, scenografijo in kostumografijo pa podpisuje kJasmina Pacek. Po besedah intendanta osiješkega HNK Božidarja Šnajderja praizvedbo podpisujejo mlade osiješke moči. V varaždinskem HNK bo na sporedu balet Frana Đurovića Moje ime je Nitko. Nitko Nitko, v reškem HNK opera Šuma Striborova, v HNK Split opera Maršal in v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu balet Air, ki bo sklenil bienale. Vse naštete praizvedbe, razen zagrebške, bo mogoče videti v neposrednem prenosu v kinu Tuškanac.

Bienale bosta odprla zbor in orkester Glasbene akademije, ki ga vodi maestro Mladen Tarbuk. Sicer pa bo nastopilo pet svetovnih orkestrov - filharmonija Witolda Lutoslawskega iz poljskega Vroclava, orkester sklada veronske Arene, Plovdivska filharmonija, Zagrebška filharmonija in simfonični orkester Hrvaške radiotelevzije. Napovedani so tudi Zagrebški solisti, tamburaški orkester Hrvaške radiotelevizije, Zagrebški kvartet saksofonov in še številni drugi sestavi.