Godspeed You! Black Emperor in Dirty Three v Kinu Šiška

Zvečer bosta nastopili dve kultni instrumentalni post rock zasedbi.

Objavljeno
14. november 2012 14.17
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zvečer se v ljubljanskem Kinu Šiška obeta dvojni ambientalni post rock koncert, in sicer kanadske zasedbe Godspeed You! Black Emperor ter posebnega avstralskega instrumentalnega tria Dirty Three.

Zasedba Godspeed You! Black Emperor, ki si je nadela nenavadno ime po japonski motoristični tolpi, je nastala v letih 1993 v Motrealu iz ostankov tedanje hardcore scene. Glasbeni izraz je našla v prepletu smernic Sigur Ros in God Is An Astronaut z mešanjem instrumentalnega minimalizma pod vplivi progresivnega rocka, punka in klasične glasbe. Doslej je ponudila pet albumov in eno samoizdano kaseto (v 33-ih izvodih). Skladbe so dolge, večslojne s temačnostjo podčrtane in občutkom eteričnosti. To se prepleta z nasnetimi zvoki pripovedovanja in terenskih posnetkov. V živo pa jih spremljajo še filmske projekcije.

V Ljubljani so že nastopili, ko so predstavljali svoj album Yanqui U.X.O. (2002). Kasneje so prekinili skupno ustvarjanje za nekaj časa in se nato spet zbrali ter letos izdali nov album Allelujah! Don't Bend! Ascend!. Zasedba deluje bolj po sistemu kolektiva, saj je zelo številčna in se pogosto spreminja in dejansko podira in bojkotira standardne vzorce glasbene industrije. Nima zvezdniškega pristopa in jih med drugim tudi ne moti, da njihovi oboževalci snemajo koncerte. Tako se včasih zgodi, da ti izdajo njihovo novo godbo še preden ta uradno izide.

Avstralski multiinštrumentalist Warren Ellis pa se vrača v Ljubljano s svojo matično zasedbo, prav posebnim violina-kitara-boben triom Dirty Three, ki ga je ustanovil s kitaristom Mickom Turnerjem in bobnarjem Jimom Whiteom leta 1992. Kasneje ga je k sodelovanju povabil Nick Cave, tako da je ostal v njegovih Bad Seedsih ter kasneje v Grinderman in pa pri njunih skupnih izletih v filmsko glasbo (Cesta in še sedem drugih). Kar šest let po izjemnem albumu Cinder se Dirty Three vračajo z novim albumom Toward The Low Sun. Ta je kakofonična eksplozija napetosti in čustev surove energije. Kot pravi Warren: »Pri Dirty Three je vedno šlo za način, kako mi trije igramo skupaj in kako se eden od drugega hranimo. Hoteli smo se zopet vrniti k bolj improviziranemu in instinktivnemu pristopu, kot so ga imele naše prve plošče.«