Goran Krmac Kvartet se predstavi

Kvartet vse bolj uveljavljenega tubista bo zvečer v okviru Cankarjevih torkov predstavil prvenec.

Objavljeno
29. november 2016 12.42
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Tuba je praviloma inštrument, ki je vedno v ozadju in običajno skrbi, da glasba ostaja nekako prizemljena. Goran Krmac pa je tubist drugačne sorte, je uveljavljen inštrumentalist in tudi avtor glasbe. S svojim kvartetom, v katerem igrajo še harfist Eduardo Raon, harmonikar Janez Dovč in tolkalist Nino Mureškič, bo zvečer v okviru Cankarjevih torkov v ljubljanskem Cankarjevem domu predstavil avtorski album Pozabljena ljudstva, ki je izšel danes.

Na albumu je osem skladb, ki jih je napisal Krmac in predstavljajo inštrumentalne pejsaže, ki sicer temeljijo na jazzu, vendar pa brez odmevov popa, klasične glasbe in glasb sveta tudi ni šlo. Vsekakor kvartet tvorijo izvrstni inštrumentalisti, ki gotovo tvorijo enega inštrumentalno najbolj nenavadnih kvartetov pri nas in daleč naokoli. Doživetja in občutke je avtor prenesel v glasbene motive, ki so namenjeni tako improvizaciji in humorju kot neobremenjenim izbruhom veselja.

Album Pozabljena ljudstva vsebuje tudi virtualno knjižico, do katere pridete s pametnim telefonom, saj QR-koda na ovitku pomaga odkriti proces skladanja in ustvarjanja glasbe na albumu.

Goran Krmac je doslej sodeloval z glasbeniki, kot so Kaja Draksler, Robert Jukič, Igor Bezget, Magnifico in drugi, zadnja leta pa je stalni sodelavec Janeza Dovča, Boštjana Gombača in Rudija Bučarja.