Gramatik: Imam tremo. Ne me grdo gledat!

Pred današnjim koncertom: Portorožan iz New Yorka Denis Jašarević o sebi, glasbenih nazorih in uspehu.

Objavljeno
05. september 2014 13.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V Sloveniji je Gramatik, kot je umetniško ime Denisa Jašarevića iz Portoroža, nazadnje nastopil pred štirimi leti v ljubljanskem klubu K4. Nastop mu je takrat organiziral Borja Močnik, ki je tudi vodil sinočnji pogovor v ljubljanskem Kinu Šiška, preddogodek današnjega razprodanega koncerta v ljubljanskih Križankah.

S simpatično mešanico primorščine, v katero se rade prikradejo angleške besede, začinjene s precej strokovnimi izrazi z elektronske glasbene scene, je Gramatik sinoči brez težav pritegnil pozornost občinstva in ga kar nekajkrat nasmejal.

To je bil kratek povzetek izkušenj glasbenika, ki je resnično predan svojemu delu in premore pogum, ki ga inspirira. Med drugim je povabil vse slovenske glasbene ustvarjalce, naj mu pošljejo svoje posnetke in jih bo, če bo glasba zanimiva, predstavil svojemu občinstvu.

Začel kot raper

Gramatik je začel kot raper v Portorožu okoli leta 2000 s skupino 5 element, ki je z albumom Problem je v meni (2006) opravila pionirsko vlogo pri vzpostavitvi hiphop scene na Obali. Začel je delati beate, glasbene podlage, da ne bi več potrebovali tujih. »Ugotovil sem, da je veliko bolje delati svojo produkcijo kot samo rapati. In da bom kot slovenski ustvarjalec težko živel od glasbe. Tako sem se začel bolj posvečati produkciji in manj slovenskemu rapu.«

Premišljeval je o tem, da bi naredil dobre beate in jih prodal drugemu raperju. Pravzaprav je bilo to mešanje hiphopa z elektroniko in aranžmaji, kar je bila takrat redkost. »Ko sem delal te hiphop beate, sem delal tudi različne elektronske stile evropske IDM (intelligent dance music). Nekaj sem jih izdal na portalu za prodajo elektronske glasbe Beatportu in lastnik, ki je imel tudi založbo, me je vprašal, ali delam še kaj drugega. Bil je navdušen in ljudje so moje hiphop beate začeli kupovati kot samostojne skladbe.«

Prodaja odlična, dohodka pa ni

Ko se je njegova glasba začela prodajati, mu lastniki portala niso več hoteli izplačevati denarja, zato se je odločil, da bo vso svojo glasbo dal brezplačno v uporabo na BitTorrent. »Tako sem poskušal pokvariti posel tistim, ki so me ogoljufali, pa še osvobodil sem glasbo, tako da je prosto dostopna in si jo lahko ljudje brezplačno pretočijo na računalnike.« Njegovo glasbo je tako pretočilo na milijone ljudi in mnogi so donirali denar in tako spodbudili Gramatikovo ustvarjanje. Občinstvo na njegovih koncertih pa se je hitro povečalo na tisoče.

Vsekakor je to bil tudi Gramatikov odgovor na okostenele načine glasbene proizvodnje. »Glasbeniki, ki izdajo albume pri veliki založbi, dobijo od vsakega prodanega izvoda 90 centov za album, ki stane od 20 do 30 evrov. Glasbeniki tako ali tako skoraj 80 odstotkov svojih prihodkov ustvarijo s koncerti in prodajo spominkov ter drugih izdelkov.«

Selitev v New York


V Združene države Amerike se je preselil, ko je ugotovil, da je njegova glasbena mešanica hiphopa in elektronike veliko bolj sprejemljiva za ameriško občinstvo. Po dveh turnejah, v kateri je vložil kar nekaj tisoč dolarjev, se je odločil za selitev v New York.

Živel je s skupino glasbenikov, ki jih je produciral, v zameno pa so mu odigrali glasbo, ki jo je potem po potrebi vpletal v lastne skladbe. Še posebej pri izdaji aktualnega uspešnega albuma The Age of Reason, ki ga promovira na evropski turneji.

Turneje po Združenih državah Amerike so mu vzele čas za Slovenijo. »Kar nekaj časa je trajalo, da sem ugotovil, kaj se v Sloveniji dogaja, da me ljudje zelo poslušajo. Izpadlo je tako, kot da sem zanemaril Slovenijo, kar je dejansko tudi res, ampak ne iz slabih namenov, ampak zato, ker sem bil preveč zaposlen. Moral sem se osredotočiti na zadeve, ki imajo potencial, da se razvijejo v nekaj več. Zato sem bil vesel, ko se je tudi v Sloveniji zgodilo, da imam lahko koncert s pravo produkcijo, primerno oblikovanim odrom in vsem, kar gre zraven. To se je končno zgodilo. Imam tremo in ne me gledat grdo.«

Te besede je občinstvo sinoči pozdravilo s smehom in res bučnim aplavzom. O drevišnjem koncertu sicer ni povedal prav veliko, ker želi presenetiti domače občinstvo. Dejal pa je, da bo na dveurem koncertu poskušal odigrati skladbe iz celotne diskografije. Imel bo precej gostov, med njimi bo tudi Slovenec, ki ga kot glasbenika zelo ceni.