Gramatik zabaval polne Križanke

Težko pričakovan koncert Portorožana iz New Yorka Denisa Jašarevića.

Objavljeno
06. september 2014 03.45
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Gotovo je bil sinočnji koncert Gramatika, kot je umetniško ime v New Yorku živečega Denisa Jašarevića, eden najbolj pričakovanih letos pri nas. Sprva načrtovan za Kino Šiška je bil zelo hitro razprodan, zato so ga prestavili v precej večje Križanke, kjer je bil prav tako razprodan. Zadnjih nekaj dni je po socialnih omrežjih potekalo intenzivno barantanje za vstopnice za ta koncert.

Za ogrevanje je sprva poskrbel Emiljo A.C. iz Maribora z DJ setom, DJ in pevec Gibbz, ki je gostoval na Gramatikovem novem albumu na skladbah Get A Grip in We Used To Dream in se je kasneje Gramatiku tudi pridružil na odru. Nato so oder zasedli Jimmy Barka Experience, ena bolj nenavadnih elektro-akustičnih zasedb, saj elektronikoma Bakti in Borku drži ritem eden evropskih najprepričljivejših tolkalistov Marjan Stanić.

Nato pa je na oder stopil Gramatik, ki je v nekaj več kot dveurnem nastopu pripravil v premikanje celotne Križanke, čeprav je vsaj tisoč ljudi koncert špriclao, ker so bili na pijači v preddverju. Gramatik je ponudil, kot je obljubil, izbrana dela iz svoje obširne diskografije s poudarkom na novem albumu The Age Of Reason. Gramatik namreč sodi med izvajalce IDM (inteligente plesne glasbe), ki skuša poleg zabave ponuditi tudi nekaj osveščanja in zavedanja, kar je dogaja.

Na odru mu je za elektronskimi napravami delal družbo še multiinštrumentalist, ki je na trenutke v živo odigral saksofon, trobento, flavto in klaviature. Ker je bil Gramatikov recept za uspeh preplet hip hopa in elektronike, je v nadaljevanju nadaljeval s prepletanje tako različnih ritmov, kot glasbenih stilov. Zato ni nič čudno, da se v isti skladbi znajde kar nekaj različnih glasbenih stilov od reggaeja, klasike, duba, soula, funka, jazza, swinga, etna, folka, bluesa, rocka in še česa. Gramatik s svojim kolažnim pristopom tudi izobražuje, ker mladini razkriva glasbene veličine minulih desetletij, saj svojem občinstvu podtakne tudi take umetnine kot so tako med drugim Sex Machine (James Brown), Minor Swing (Django Reinhardt) ter Superstition (Stevie Wonder).

Vešč manipulator zvoka, kot si pravi Gramatik, je tako dobro pretresel Križanke, V goste je tudi povabil izvrstnega N'Toka, ki si prav tako uspešno gradi kariero v tujini, s poudarkom na Japonski. Skupaj sta izvedla zajedljivo in domoljubno Slovenec sem. Koncert so ves čas spremljale atraktivne vizualije in soliden svetlobni šov, dva breakdancerja pa sta tudi predstavila svojo plesno veščino.

Gotovo je Gramatik zadovoljil večino občinstva, ki je pridno sodelovalo in plesalo večino časa, sam je pa bil očitno zadovoljen, da je lahko v domovini izvedel svoj koncert na visoki tehnološki ravni.