Gverilski naskok na Zlati zob

Nov domači big band GveriLLaz bo zvečer odprl svoj abonma v ljubljanskem glasbenem klubu.

Objavljeno
09. september 2014 14.38
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Drevi bo ob 21. uri v ljubljanskem klubu Zlati zob nastopil nov big band GveriLLaz. To bo prvi od serije abonmajskih koncertov tega big banda, saj bodo koncertirali vsako drugo sredo v mesecu in tako oblikoval serijo koncertov imenovanih Abonma razsežnosti. Kar 21-člansko zasedbo vodi mlad Novogoričan Dano Ličen, soustanovitelj zasedbe je Jani Šepetavec, dirigent iz zasede je Goran Krmac in dirigent na udaru je Vid Žgajner. Poleg že zgoraj omenjenih zasedbo sestavljajo Primož Podobnik, Marko Čepak, Anže Vrabec, Boris Majcen, Matjaž Kajzer, Jaka Vovk, Matej Špacapan, Tomaž Gajšt, Matija Mlakar, Jakob Leban, Matej Leskovar, Matjaž Kafol, Rok Felicjan, David Mozetič, Lan Turek in Aleks Tratnik, glasbeniki v veliki večini šolani in nagrajeni v tujini, skupaj pa so šele od januarja 2014.

»Kot ste morda že ugotovili, je GveriLLaz izpeljanka besede gverila, ki v prenesenem pomenu opisuje malo vojno, naskoke iz grmovja, bradate postave, ki se vijejo iz pragozda ali peščenih sipin,« v smehu ime zasedbe pojasni vodja Dano Ličen. »Lahko bi rekel, da smo zaradi stanja duha vojaško skorajda neuporabni, torej našega imena ne jemljite dobesedno,« še opozori. »Ideja je izšla iz pomisleka, da danes obstaja premalo zasedb, kjer se lahko resnično igra. Govorimo o delih vrhunskih skladateljev, ki bi se jih dalo opisati v presežnikih. Še posebej na področju big bandov. Brez analize finančne krize lahko opazimo nekakšno pomanjkanje poguma, ki take zasedbe sili v čedalje večjo komercializacijo, glasbeniki pa sproti pozabljajo, da je glasba lahko poslušljiva, a ji pri tem ni treba odvzeti niti enega bisera.«

Prvi izmed serije koncertov danes zvečer bo postregel z glasbo dveh ameriških skladateljev Boba Brookmeyerja in Jima McNeelyja. Zasedba se bo na koncertih sprehodila skozi skladbe velikanov moderne big band kompozicije, da pa ne bi pozabili na korenine, za drugi koncert že napovedujejo glasbo legendarnega Counta Basieja.