Harmonikarski Akord festival

Letošnji Akord festival bo 1., 5., 6. in 20. oktobra potekal na različnih lokacijah v Mariboru.

Objavljeno
26. september 2012 16.39
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Harmonika je najbolj razširjen glasbeni instrument v Sloveniji, ki je desetletja promoviral Slovenijo predvsem prek narodnozabavne glasbe. V zadnjih desetletjih pa vse bolj vztrajno zavzema prostor v eksperimentalni glasbi in jazzu, uveljavila se je v rocku, šansonu in obujanju etno izročila. Oblikovala se je nova, mlada generacija izobraženih harmonikarjev, ki se uveljavljajo v različnih žanrih s svojo avtorsko glasbo.

Akord festival, ki bo letos potekal 1., 5., 6. in 20. oktobra v Mariboru, organizira Subkulturni azil od leta 2010 in se je razvil iz dolgoletnega Ciklusa etno koncertov. Osnovni namen je predstaviti širok razpon uporabe harmonike v popularni glasbi ter uvajati in spodbujati nove pristope uporabe harmonike v sodobni glasbi. Akord festival bo prikazal dobro mero med urbanim in ruralnim okoljem in oživil mestno jedro, konkretneje Grajski trg.

V Kulturnem Inkubatorju bo 1. oktobra ob 19. uri bo predvajan dokumentarni film z naslovom Akord festival 2011: Kvinton in Klemen Rošer, ki je bil posnet na lanskem Akord festivalu in nudi vpogled v koncept samega festivala. Med 10. in 14. uro dopoldan 5. in 6. oktobra se bodo na Grajskem trgu ob spomeniku Sv. Florjana v Mariboru zvrstili nastopi odličnih glasbenikov. Vsi dogodki v okvirju Akord festivala so brezplačni.

V petek, 5. oktobra, bodo na Grajskem trgu nastopili Salonski, Kontra Kvartet in vrhunec festivala - madžarski Krokodill Duo. Salonski je orkestralno intimna z(godba) različnega števila glasbenikov, ki se neobremenjeno sučejo med glasbenimi tangom, noisom, doo wopom, rapom, etnom, countryjem in slovensko ljudsko glasbo. Mariborsko pripoved bodo povedali: Domen Finžgar (avtor glasbe, harmonika), Jana Arlič in Larisa Petrič (violina), Ines Vodopija (klavir), Žiga Barba (pozavna).

Akustična skupina Kontra Kvartet je mariborska etno skupina, ki izvaja tradicionalno judovsko glasbo klezmer. Skupino sestavljajo izkušeni glasbeniki, Daliborka Ancel (harmonika), Petar Marić (kitara), Branko Smrtnik (kontrabas) in Vesna Čobal (violina). Klezmer glasbo izvajajo z ljubeznijo v najbolj pristni obliki. Skupina deluje že sedem let in je ena redkih zasedb v slovenskem prostoru, ki izvaja klezmer.

Krokodill Duo je odlična zasedba, ki jo sestavljata vodji madžarske skupine Anselmo Crew. Anselmo Crew je zasedba glasbenikov, ki so se združili na Madžarskem, potem ko so vsak zase prepotovali velik del sveta kot ulični glasbeniki. Njihova glasba je prežeta z uličnim duhom in etno izročilom in inštrumenti iz vseh koncev sveta. Izdali so tri studijske vinilne plošče in sodelovali na številnih kompilacijah, med njimi tudi v priznani zbirki Putumayo in zbirki World Music založbe Sony. Duo Krokodill sestavljata Sub Anselmo in Jakab Anselmo, ki sta srce Anselmo Crew.

Sobotni nastopi na Grajskem trgu, 6. oktobra, pa bodo namenjeni mlajšim glasbenikom, in sicer bodo nastopili učenci in dijaki harmonikarskega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor in učenci Šole harmonike Rošer: Martin Golič (zlata plaketa Zlate harmonike Ljubečne) - 15 let, Aljaž Sedovnik (dobitnik posebne nagrade Avsenik) - 17 let, Blaž Jamnikar Pukl (1. mesto na svetovnem in evropskem prvenstvu v kat. A) - 9 let in Marko Gostenčnik (absolutni svetovni podprvak) - 18 let. V soboto, 20. oktobra, pa bo ob 10 uri v Kulturnem Inkubatorju predstavitev učnega devedeja, ki ga je zasnoval Klemen Rošer, mednarodno priznan virtuoz na harmoniki.