Helmet - jasni in glasni

Ta ameriška alterrockovska zasedba je sinoči v Ljubljani predstavila nov album Dead to the World.

Objavljeno
02. marec 2017 15.05
Koncert Local H - Kultura
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljanski Kino Šiška je tokrat v Komuni gostil ameriški rockovski kvartet znan po hard and heavy zvoku in se imenuje Helmet. Gonilna sila zasedbe je Page Hamilton, pevec, kitarist, skladatelj in edini ustanovni član skupine, ki jo je glasbeno zelo težko spredalčkati.

Čeprav glasbo te skupine najpogosteje uvrščajo v neke unikatne metalske predalčke, pa bi jih verjetno še najbolj zagotovo v prav (p)oseben žanr alternativnega rocka.

Ta newyorška zasedba je nastala 1989 in je sprva delovala do 1998. Po premoru jo je v novi postavi spet oživil Hamilton in od takrat spet sledi njegovi viziji angažiranega rocka, ki temelji bolj na punku in novem valu kot pa na samem metalu. Mogoče bi jih lahko imeli za znanilca družbeno angažiranega metala. Zato nekateri glasbeni novinarji o njihovi glasbi pišejo, da je to metal za pametne oziroma razmišljujoče ljudi. Glede na to, da je Hamilton eden najbolj uradno izobraženih ameriških kitaristov, ga včasih zanese tako v noise, kot v jazz.

Sinoči je Hamilton koncert zasedbe, ki ga je sprva ogreval dvojec Local H iz Ziona v ameriški zvezni državi Illinois z ostrim rockom, začel s povsem mehkim jazzovskim sprehajanjem po kitari. Nato pa ja zadonelo - glasno in jasno. Zasedba, ki jo poleg Hamiltona dopolnjujejo še Dan Beeman (ritem kitar), Dave Case (baskitara) in Kyle Stevenson (bobni), je v povprečju mlada, kar je slišati tudi v njeni glasbi. Čeprav je Hamilton veteran in vodja pa je opazno, da zasedba deluje kot celota. Že to, da se Hamilton ni postavil na sredino odra, pove nekaj o zasedbi.

Sicer pa je bila zasedba, tako kot Hamilton, odlično razpoložena. Čeprav so koncert iz Katedrale prestavili v manjšo Komuno, pa je dejal Hamilton, da je tako vzdušje gotovo pristnejše. Pohvalil se je tudi za novo kratko frizuro, ki jo je naredil frizer čez cesto Kina Šiška za sedem evrov in zato je pač občinstvo prikrajšano za znamenito metalsko lasno ventiliranje, se je še pošalil.

Helmet so odlični in močni, Trumpovske Združene države Amerike, pa mu bodo ponudile zelo široko paleto tem, vrednih angažiranega umetniškega izražanja.