Hladno pivo - četrt stoletja punk'n'rolla

V petek, 4. oktobra, bo ob 21. uri v ljubljanski Cvetličarni ta hrvaška punk rock skupina nastopila ob 25- letnici delovanja.

Objavljeno
30. september 2013 12.26
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Hrvaška punk rock zasedba Hladno pivo letos proslavlja 25 let, odkar jasno, glasno in ironično kritizira in interpretira dogodke okoli sebe. Je ena redkih, ki je s svojim punk rockom dosegla zvezdniški status na Hrvaškem, tako da nastopa tudi na velikih stadionih. Pot k zvezdam je začela s prvim nastopom v rojstni vasi tovariša Tita v Kumrovcu. Zdaj deluje v zasedbi Milan Kekin - Mile (vokal), Zoran Subošić - Zoki (kitara), Mladen Subošić - Suba (bobni), Krešimir Šokec - Šoki (bas kitara) in Milko Kiš - Deda (klaviature).

Pravijo, da je težko gledati iste obraze v skupini kar 25 let, zato občasno kak­šnega zamenjajo. To je enako kot v vseh dolgotrajnih zvezah, so lepi in so manj lepi trenutki, vendar pravijo, da jim (še) ni tako grozno, da bi razpadli. Zadeve so še dodatno zapletene, ker imajo v zasedbi dva brata. Ker so nastali ob razpadu Jugoslavije, so se morali drugače uveljaviti kot zasedbe, ki imajo kakšno leto ali dve več. Potem so sledile še vojne, ki so vse skupaj še otežile. Vendar pravijo, da kot hrvaška skupina zaradi svoje nacionalnosti nikoli niso imeli težav v nobeni od novih držav. Svoje prve več­je korake v karieri so naredili v Sloveniji leta 1990, ko so izdali prvenec. Kmalu je bilo zaradi vojne gibanje po Hrvaški oteženo, zato so takrat veliko nastopali pri nas in pravijo, da jih je Slovenija rešila pred razpadom.

Prvi nastop v Kumrovcu so izpeljali še kot taborniki na republiškem taborniškem mnogoboju. Prvo leto po nastanku si sploh niso upali nastopiti v javnosti, ker res niso znali igrati, priznajo. Ime pa so dobili na taborjenju v Boštanju v Sloveniji, zaradi naklon­jenosti hladnemu pivu zelene barve nekega slovenskega proizvajalca.

V času nacionalistične vlade HDZ niso imeli težav s politiki, temveč z nekaterimi lokalnimi bedaki iz te stranke, ki so jih celo s puškami nagnali z odra, česar se zdaj polni cinizma radi spominjajo. Ljubljanski koncert v Cvetličarni ob 25-letnici njihovega brezkompromisnega, jezikavega, ciničnega, avtoironičnega in še kakšnega punk rocka je eden iz serije, v kateri gostujejo po vseh državah, nastalih iz Jugoslavije. Nanj so opozorili tudi s posebno kolesarsko turnejo po Sloveniji.