HNK v Zagrebu žrtev politične trme

V osrednji hrvaški operno-gledališki nacionalki zaradi nezmožnosti politične odločitve o novem intendantu za službe in plače trepeta 510 zaposlenih.

Objavljeno
23. september 2013 16.01
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Stanje v zagrebškem HNK (Hrvatsko narodno kazalište) je zastrašujoče, so zapisali v Hrvaškem sindikatu kulturnih delavcev.
Osrednja hrvaška operno-gledališka hiša namreč ostaja v situaciji brez vodstva, ko je prisiljena delovati »po inerciji« in ko nihče ne more sesti na sicer vroč stol njenega intendanta.

Dosedanje intendante HNK so v Zagrebu izbirali na občini in v hrvaški vladi, dialog med obema pa je po novem povsem neproduktiven.

Župan Zagreba Milan Bandić - občina zagotavlja polovico sredstev za delovanje HNK - je po pisanju medijev miniral že pet javnih natečajev, in sicer z obrazložitvijo, da je želela aktualna ministrica za kulturo Andrea Zlatar na ta položaj postaviti svojega strankarskega simpatizerja.

Pravzaprav se z ministrico ne želi niti srečati, saj meni, da ni na njegovi ravni. Pogovarjati se je pripravljen le s premierom.

Tako sedaj Hrvatje končno vedo, zakaj v HNK odpovedujejo premiere, so zapisali v Jutarnjem listu. Zaradi trme politikov.

Način tovrstne izbire intendanta, za katero je nujno soglasje mestne in državne politike, je uveljavil nov hrvaški zakon o gledališčih, zdajšnja vlada pa je predlagala novega, po katerem bi sama prevzela izbor.

A bi se v tem primeru zaustavilo občinsko finansiranje HNK, je Bandić zagotovil Aleksandru Stankoviću, ki ga je kot gosta povabil v oddajo HRT V nedeljo ob dveh.

Vlada bi torej lahko postavila svojega intendanta, toda od kod ji sredstva za celotno finansiranje HNK, se sprašuje komentator Jutarnjega lista in dodaja, da v njej do nadaljnjega ne morejo naročiti niti toaletnega papirja, kaj šele kaj sproducirati.

Omenjeni sindikat kulturnih delavcev predlaga, da bi v situaciji, ko se mesto in vlada nista sposobna dogovoriti, intendanta izbrala komisija petih članov, ki bi izbirala med neodvisnimi kulturnimi delavci. Hkrati dodajajo, da takega odnosa do ene osrednjih hrvaških nacionalnih kulturnih institucij ni bilo vse od njene ustanovitve leta 1840.

V njej trenutno v situaciji brez intendanta, vršilca dolžnosti ali direktorja ansambla za službe in plače trepeta 510 zaposlenih.

Na spletni strani HNK je mogoče prebrati njihovo odprto pismo državni in mestni politiki.