Hrvaška nagrada neven Dubravki Tomšič Srebotnjak

Pianistka je z včerajšnjim koncertom zaznamovala tudi 70. obletnico svojega prvega nastopa v Zagrebu.

Objavljeno
09. maj 2017 12.25
Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. V Ljubljani 27.2.2016
V. U., STA
V. U., STA

Svetovno znana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je po svojem včerajšnjem nastopu na 19. festivalu komorne glasbe sv. Marko v Zagrebu prejela nagrado neven.

Virtuozinja je s ponedeljkovim koncertom zaznamovala tudi 70. obletnico svojega prvega nastopa v Zagrebu, ki je bil prav tako na odru Hrvaškega glasbenega zavoda.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je nastopila v Hrvaškem glasbenem zavodu na sklepnem večeru letošnjega festivala sv. Marka ob spremljavi komornega orkestra zagrebške filharmonije, ki ga je vodil dirigent maestro Vladimir Kranjčević.

Priznanje, poimenovano po baritonistu Nevenu Valentu

Izvedla je Koncert za klavir in orkester št. 26 v D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Andante spianato in veliko polonezo op. 22 Frederica Chopina. Veliki umetnici so podelili nagrado neven, ki je bila utemeljena leta 2013 kot priznanje za največje umetniške prispevke festivalu.

Nagrado so poimenovali po preminulem ravnatelju festivala in znanem hrvaškem baritonistu Nevenu Valentu. Letošnji festival je potekal med 25. aprilom in 8. majem, nastopili pa so številni vrstni komorni glasbeniki, kot sta madžarski oboist Zoltan Hornyanszky in francoski organist Thomas Ospital.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je kot sedemletna deklica prvič igrala v dvorani Hrvaškega glasbenega zavoda, in sicer novembra 1947, ko se je predstavila s kompozicijami Bacha, Beethovna, Mozarta, Škerjanca, Lipovška, Kozine in Šivica.

V Dubrovniku rojena Tomšič Srebotnjakova je ena najbolj uspešnih koncertnih pianistov v svetovnem merilu. Na več kot 4000 nastopih je navduševala občinstvo v največjih dvoranah in glasbenih središčih vseh celin. Njen repertoar obsega najpomembnejšo klavirsko literaturo različnih slogovnih obdobij.