Vijolična elektro-jazz fuzija Igorja Lumperta

V New Yorku živeči saksofonist Igor Lumpert danes v Domžalah ob 20. uri predstavlja novi elektro jazz projekt.

Objavljeno
02. november 2011 12.16
Posodobljeno
03. november 2011 07.00
Tina Lešničar, Delo.si
Tina Lešničar, Delo.si

Eden bolj kreativnih slovenskih saksofonistov Igor Lumpert, ki živi in dela v New Yorku, se v domače loge vrača z novim projektom Violet Trance.

Kdor je prejšnji teden zamudil njegov koncert v ljubljanskem Sax pubu ga lahko danes zvečer prestreže v Kulturnem domu Franceta Bernika v Domžalah. Za svojo novo glasbeno zgodbo, ki je nekakšna zmes novodobne fuzije, improvizacije, jazza in elektronike, se je povezal z bobnarjem Tommyjem Craneom iz St. Luisa, ki se mu je skupaj z basistom Mattom Brewerjem pridružil že v triu Innertextures. (Trio smo lahko slišali tudi letos poleti na novomeških in mariborskih festivalskih odrih.)

 

In če je trio »subtilna zasedba, v kateri se ne moreš skriti,« kot je ob priložnosti dejal Igor Lumpert, to toliko bolj velja za duet. Saksofonist je sicer z bobnarji stkal posebne vezi, saj je med študijem na newyorški New School ure in ure vadil z mnogimi vidnimi bobnarji svoje generacije. V pogovoru za Delo je pred časom povedal: »Vsak bobnar te navdihne na popolnoma drugačen način. Tisti dobri, imajo prav posebno energijo, ki te kar potegne za sabo. Večinoma so zelo zanimive osebnosti, posebno tisti, ki so tudi skladatelji ali igrajo še kakšen inštrument - ti so še bolj zakomplicirani.« Morda je imel v mislih ravno o Cranea, ki je preden je sedel za bobne, igral rog.

Duet se je na svoji desetdnevni turneji pred dnevi ustavil tudi na Beograjskem jazz festivalu in navdušil s svojo progresivno elektro-jazz izvedbo.