Iskanje zlate dežele za begunce

Anoushka Shankar: Slovita sitaristka bo zvečer v Cankarjevem domu predstavila nov album Land Of Gold.

Objavljeno
12. maj 2017 19.24
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Sitaristka Anoushka Shankar je hči svetovno znanega indijskega sitarista Ravija Shankarja, ki je postal prvi, ki je globalnemu občinstvu predstavil ta poseben inštrument in indijsko klasično glasbo. V okviru rocka in hipijevskega gibanja je oder delil z največjimi glasbenimi imeni, največ opore pri tem pa je imel pri Georgu Harrisonu, kitaristu skupine The Beatles.

Anoushki Shankar, polsestri Norah Jones, je bil v zibko položen talent, inštrument in tudi najboljši učitelj, ki ga je lahko imela. Čeprav se je rodila, ko je njen oče imel 61 let, jo je poučeval in skupaj sta tudi veliko nastopala do njegove smrti decembra 2012. Vedno je bila globoko zakoreninjena v indijski klasični glasbeni tradiciji, pri devetih letih se je glasbeno izpopolnjevala izključno pri očetu in guruju, kot poklicna poustvarjalka na klasičnem sitarju pa je debitirala pri trinajstih.

Sedaj 35-letna glasbenica, katere odraščanje, in kasneje tudi življenje, je bilo razpeto med Kalifornijo, Veliko Britanijo in Indijo, je ne le vzorna temveč tudi vzorčna prenašalka indijskega glasbenega izročila klasičen glasbe v novo tisočletje. Njen glasbeni pristop po eni strani močno presega klasično indijsko glasbo, ki pa ostaja v koreninah njene glasbe. Ker je sama postala globalna zvezda in večkulturna, je taka tudi njena glasba. Zmes klasične indijske glasbe in sodobnih glasbenih prijemov ob prepletanju Vzhoda in Zahoda.

Krik proti krivicam

Tak je tudi njen nov album Land Of Gold, ki ga je večinoma napisala s svetovno najbolj znanih hangistom Manum Delagom. Trikotnik, ki je osnova albuma, pa polega sitarja in hanga dopolnjuje še tradicionalna indijska piščal šenaj, ki jo igra Sanjeev Shankar. Na tej osnovi pa so glasbo in vokale dodajali različni gostje. Album je produciral njen mož Joe Wright, sicer znani režiser. O svojem novem studijskem izdelku je povedala, da je »album Land Of Gold način, kako naj izrazim svoja čustva, ki jih čutim ob tem, kaj se dogaja po svetu.

Čutim ga kot krik proti krivicam. Ko sem ga snemala, so bile novice preplavljene z begunci. Tega nisem načrtovala, ko sem začela snemati album, vendar sem ugotovila, da mi je to bilo neprestano v mislih, ko so nastajale pesmi. Še preden sem se zavedala, sem ugotovila, da nastaja album, ki je moj odziv na begunsko krizo in strašne stvari, ki sem jih videla v poročilih.«

Na albumu so poleg naštetih treh sodelovali še zelo različni glasbeniki, med njimi tudi pevki, ki sta za inštrumentalne podlage prispevali tudi besedila. Tako so album izvrstno vokalizirale turško-nemška pevka Alev Lenz (Land Of Gold), angleško-šrilanška-tamilska raperica M.I.A. (Jump in (Cross The Land)) in britanska igralka in političarka Vanessa Redgrave. Slednja je v pesmi Remain The Sea prebirala poezijo Pavana Reddyja.

»Vsakdo na tak ali drugačen način išče lastno Deželo zlata, pot k varnosti, povezanosti in miru, tistemu čemur najpogosteje pravimo dom. To potovanje predstavlja tudi poziv, da najdemo lasten notranji mir, resnico in sprejetost - univerzalno željo, ki združuje človeštvo.

Seme albuma Land of Gold izvira iz konteksta humanitarne begunske krize. Ta je sovpadla s časom, ko sem vdrugo postala mati. Bila sem globoko prizadeta zaradi kontrasta. Med tem, da lahko varno skrbim za svojega otroka, ko istočasno mnogi obupno želijo početi isto, pa svojim otrokom ne morejo zagotoviti ne varnosti, ne hrane, ne strehe nad glavo. V glavi se mi je stalno porajala ta primerjava, kar je podžgalo mojo jezo zaradi spoznanja, da je bil množičen begunski val teh ranljivih ljudi posledica nekih daljnih političnih odločitev, ki so povzročile vojno.

Tragična je misel, da živimo v svetu, kjer je naša zmožnost ponuditi zatočišče tem, ki so jih izkoreninile nasilne okoliščine, omejene in pogojene z mejami,« je Anoushka Shankar zapisala ob izidu novega albuma.

Zagotovo je skladateljica in poustvarjalka na sitarju, Anoushka Shankar, edinstvena glasbena osebnost, ki prepleta indijsko klasično glasbo s progresivno glasbo sveta. Doslej je je prejela številne prestižne nagrade, pet nominacij za grammyja in je najmlajša – in prva ženska – prejemnica priznanja ščit spodnjega doma angleškega parlamenta, revija Time jo slavi kot »azijsko junakinjo«, revija Songlines pa za »najboljšo umetnico«. Nedavno je postala ena od prvih petih skladateljic, katerih dela so bila uvrščena v britanski glasbeni maturitetni učni načrt.

Do 20. leta je že izdala tri klasične albume pri založbi EMI/Angel in kot prva Indijka in najmlajša nominiranka vseh časov v kategoriji glasbe sveta prejela prvo nominacijo za grammyja. Leta 2005 je Anoushka producirala in izdala prelomni album Rise, s katerim si je prislužila drugo nominacijo za grammyja. Po razglasitvi je bila Anoushka prva indijska umetnica, ki je nastopila na podelitvi nagrad grammy.

Nastop Anoushke Shankar, ki bo zvečer ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, bo ponudil enkraten preplet različnih glasbenih svetov in različnih glasbenih tradicij, kjer je še vedno najbolj pomembna glasba sama.