Iskreni Demolition Group samo za vas

Posavska zasedba je sinoči v Kinu Šiška v celoti predstavila glasbo z novega albuma Zlagano sonce.

Objavljeno
15. maj 2015 13.47
koncert
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zlagano sonce, nov album posavske rockovske zasedbe Demolition Group, je najbolj primerno aktualno zvočno ozadje, ker jih je zadnje čase izšlo pri nas. Seveda za nas, ki smo 99-odstotni. Ob bok se mu lahko postavi mogoče le še Spectre skupine Laibach.

Tako njihova glasba kot zasedba sta preplet preteklosti in prihodnosti. Zasedbo sestavljajo stara garda bratov Pegam, od katerih je Jože odgovoren za saksofonske vložke, Matjaž pa je človek iz ozadja. Trio zaokrožuje prav poseben pevec in neke vrste minimaliziran plesalec Goran Šalamon - Friški. Ti so skupaj začeli glasbeno pot pred več kot tremi desetletji v skupini Gast'r'bajtr's in nekaj drugimi stranskimi glasbenimi projekti. Eden takih je bil Demolition Group, ki je članom prevzel vse več časa in ustvarjalne energije. Sčasoma je zasedba prerasla v svojstven glasbeni fenomen, ki je presegel zgolj odrsko rockovsko pojavnost, temveč so se domače počutili tudi na filmu in v gledališču ter tudi na odrih v tujini. Navsezadnje so tudi edini slovenski izvajalci, ki so nastopili na slovitem italijanskem glasbenem festivalu v San Remu. Po nekajletnem presledku pa so se vrnili z izjemnim albumom Planet starcev, ki mu je sledil dvojni živi album ter letos še Zlagano sonce. Na njem je slišati še mlajši del zasedbe, in sicer brata Ivana (bobni) in Tomija (baskitara) Gregla ter oblikovalca kitarskega hrupa Matijo Lapuha.

Demolition Group so začeli glasbeno pot pred več kot tremi desetletji kot skupina Gast'r'bajtr's.
Foto Tomi Lombar

Sinoči so v Katedrali ljubljanskega Kina Šiška najprej v celoti zaigrali nov album Zlagano sonce, pesmi pa so si sledile v istem vrstnem redu, kot so na albumu. Glede na to, da je to zasedba, ki ima v glavi še vedno koncept albuma, navsezadnje so leta 1983, še kot Gast'r'bajtr's, kot prvi v Jugoslaviji izdali album pri neodvisni založbi Dokumentarna Boža Žabjeka. Pa tudi se vse pogosteje dogaja, da glasbeniki, vsaj na prvih nekaj koncertih, zaigrajo cel nov album. V nasprotnem primeru se dogaja, da tudi z novega albuma v resnici v živo igrajo le eno do tri pesmi.

V nabito polni dvorani so pripravili močen nastop, kjer je dominiral Friški s svojo nosferatujevsko pojavnostjo, ki je silila v ospredje ob praviloma zelo gromoviti glasbi. Tu je treba še poudariti, da so Demolition Group ena redkih rockovskih slovenskih zasedb, ki imajo v svoji postavi ves čas tudi saksofon, kot enega vodilnih inštrumentov. Drugi taki so prav tako Posavci LeeLooJamais. To poudarjam zato, ker je bil ravno saksofon vodilni solistični inštrument v prvotnih rock'n'roll zasedbah, preden so prišli kitarski heroji. In Demolition Group so vzorčna skupina modernega rock'n'rolla.

Po skoraj dvournem koncertu, ki je bil prežet s hvaležnim odzivi občinstva, pa so odigrali še dodatek, ki se je raztegnil v podaljšek, saj so nato igrali skorajda še pol ure.  Občinstvu so med drugim ponudili tudi svoje največje uspešnice Dež, Luč bič upanje, U tvojim očima ter Japanci rade za nas, njihove zimzelene melodije še iz časa skupine Gast'r'bajtr's. To ni bil dodatek, kot je dejal Friški, tu se gre na izčrpavanje.

In slej ko prej so se Demolition Group izčrpali, kajti koncert take intenzivnosti res en more trajati večno. Zato pa je občinstvo zapustilo koncert utrujeno in srečno.