Izštekanost kot način življenja

Sinoči so se v drugačni podobi predstavili glasbeniki, ki so letos nastopili v radijski oddaji Izštekani.

Objavljeno
09. december 2015 16.01
Kultura
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Že 22 let radijska oddaja Izštekani pod vodstvom Jureta Longyke ponuja predrugačene glasbene pristope. Že tretje leto zapored pa decembra na odru ljubljanskega Kina Šiška tudi v živo ponudi presek izštekanih oddaj.

Sinočnji glasbeni večer pod vodstvom Jureta Longyke so začeli temačni alter countryjaši Monowi Twins, ki so jim sledili angažirani rockerji s Celjskega Bo! z gostom na klaviaturah Davorjem Klaričem. Same babe so se izštekale pod naslovom Razgaljene, ker so za oddajo fantje napisali paket povsem novih pesmi, ki jih bodo v živo predstavili 15. januarja prihodnje leto v Cankarjevem domu.

Primorski čvekač in nakladač gangsta raper Smaal Tokk je zablestel s svojim duhovičenjem, ki ga je dobro predstavil na svojem letošnjem prvencu. Sinoči pa nam je ponudil še svež singel Zaposlovalna s kritiko našega vsakdana. Obe Tokkovi skladbi je glasbeni vodja zasedbe Klemen Kotar opremil z novima aranžmajema za godalni kvartet Simboličnega orkestra, ki je spremljal še nekaj drugih nekaj glasbenikov na odru. Simbolični orkester pa je imel tudi lastno glasbeno točko.

Gotovo je eden letošnjih največjih glasbenih pretresov prišel v obliki ljubljanskega pesniško-glasbenega dvojca Natriletno kolobarjenje s praho, ki je na sinočnjih Izštekanih 10, kjer jih je bilo v bistvu 13, del repertoarja izvedel s prav tako pesniško rockovsko zasedbo iz Maribora Nina Bulatovix. Prav poseben ženski rock duo All Strings Detached se je tokrat zapletel v strune godalnega kvarteta in z gostoma Joštom in Vidom Drašlerjem na bobnih in kontrabasu ponudil posebno vizijo njune glasbe.

Ljubljanski raperski duo Murat & Jose sta nastopila že lani na Izštekanih. Tokrat sta ob spremljavi ljudsko navdahnjene zasedbe in godalnega kvarteta predstavila dve novosti, zadnji singel Nekineki, ki je izšel septembra, in povsem novo skladbo, ki bo izšla ob koncu leta. To je tudi bilo ogrevanje za naslednji celovečerni izštekani koncert 28. januarja prihodnje leto v ljubljanskem SiTi teatru.

Posebno ženstven glasbeni avtor in basist Robert Jukič je svojo izštekano plat, ko tudi nekateri drugi nastopajoči, že objavil na albumu, in sicer kot dodatek albumu Ženske. Tokrat je njegova zasedba ob godalnem kvartetu spremljala nekdanjo Tabujevko Nino Vodopivec in operno pevko Gordano Hleb. Gotovo so bili najbolj temeljito presenečenje večera popularni metalci Noctiferia, ki so se res in v celoti izštekali in se sinoči okrepili še z godalnim kvartetom in pihalno sekcijo. Navdušenje nad izštekavanjem bodo tudi ovekovečili na albumu.

Zaključek večera pa je prišel s štajerskih koncev, kjer so svojo poskočnost ponudili Happy Ol' McWeasel kot posebni gostje pa so nastopili še Rogatčani Mi2 s Čisto jebo in v živo redko slišano Stara duša.

Izštekanih 10 za leto 2015 je za nami in lahko se že veselimo srečanja ob letu osorej.