Jabolko navdiha Marku Soršaku - Sokiju

Predsednik Borut Pahor mu je vročil jabolko navdiha za projekt 20 za 20 – za šole s posluhom.

Objavljeno
14. april 2015 12.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v predsedniški palači gostil predstavitev glasbenega projekta 20 za 20 – za šole s posluhom in je avtorju projekta Marku Soršaku - Sokiju, sicer glasbenemu pedagogu in bobnarju skupine Elvis Jackson, predal jabolko navdiha. Glasbenim skupinam, v katerih so nastopili učenci desetih slovenskih osnovnih šol, ki so s tem projektom prišle do novih glasbil, so se pridružili tudi znani glasbeniki in glasbenice Alya, David Kovšca - Buda (Elvis Jackson), Gregor Jančič (Happy Ol'McWeasel), Gregor Skočir (Big Foot Mama), Mile Kekin (Hladno pivo), Reno Čiberj (Kingston), Slavc Kovačič (Čudežna polja), Tinkara Kovač, Tomi Meglič (Siddharta), Tone Kregar in Jernej Dirnbek (Mi2).

Predsednik Pahor pa je na koncu na oder povabil skupino Big Foot Mama ter z njimi na bobnih zaigral skladbo Nisem več s tabo učencem osnovnih šol iz Rakeka in Mozirja ter OŠ Draga Kobala, OŠ Franceta Prešerna, OŠ Cirkulane, OŠ Žalec, OŠ Otočec, OŠ Glazija, OŠ Žiri in OŠ Slivnica.

Soki je ustvaril tudi glasbeni dokumentarec, v katerem sodeluje več kot sto slovenskih glasbenikov z glasbo in pripovedmi. Danes njegov dokumentarec, posnet na DVD, spreminja glasbene učilnice slovenskih osnovnih šol. Pri uresničevanju projekta se mu je pridružilo dvajset uveljavljenih slovenskih glasbenih izvajalcev. Z donacijami mu je uspelo z glasbili opremiti že deset glasbenih učilnic.

Ob tej priložnosti je Soki povedal, da je najbolj vesel, ko »sem za bobni videl otroka, ki mu je bil ta inštrument še pred štirimi meseci popolnoma tuj, po naši donaciji inštrumentov šoli pa prav ta otrok danes navdušeno razbija na odru skupaj z Mi2. To je bistvo, zakaj sem se odločil za projekt, da predstavim otrokom vse veselje, ki ga daje glasba.«