Jazzva - na dobrem glasu

Uspešen letni koncert ljubljanske a capella zasedbe.

Objavljeno
19. september 2013 18.06
Vokalni oktet Jazzva 18.9.2013 Ljubljana Slovenija Foto: Jože Suhadolnik
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Vse bolj popularen način petja - a capella - v Sloveniji, deželi pevcev, pridobiva na popularnosti in ponuja nove izzive. K temu je še največ pripomogla velika vokalna skupina Perpetuum Jazzile, ki tako na slovenski, kot svetovni ravni postavlja nove standarde. To je dalo zagon številnim domačim pevcem, da so ali kot člani komornih zborov ali, kot ljubitelji petja začeli ustanavljati moderne vokalne skupine, ki tvorijo slovensko mlado in živahno vokalno sceno in svoje znanje ter napredovanje prikazujejo na paradnih in tekmovalnih festivalih ter delavnicah doma in po svetu.

Ena takih vse bolj popularnih skupin je ljubljanska zasedba Jazzva, ki se je sinoči predstavila na svojem letnem koncertu v dvorani Antonovega doma v Ljubljani in tudi predstavila novo postavo - Maša Simčič (sopran), Jasmina Kljajić (mezzosopran), Jasna Žitnik (mezzosopran), Anja Hrastovšek (alt), Jon Leskovec (tenor), Klemen Dovjak (bariton), Andrej Perdih (bas) in Tadej Pasar (beatbox).

Poleg že ustaljenega programa, so predstavili kar nekaj novosti, med katerimi je bila gotovo najbolj zanimiva Čakaj me, skladba skupine Lačni Franz, ki dejansko zaživi novo življenje v takem a capella aranžmaju. To sicer velja za večino skladb v njihovi izvedbi, za katere so na tekmovanjih pobirali nagrade. Še vedno pa je od vseh njihovih aranžmajev prav poseben tisti za prekmursko ljudsko pesem Zrejlo je žito, s katero so zaključili koncert.