Jutri začetek zlatega abonmaja, pianistka Yuja Wang recital odpovedala

Slavna pianistka utrpela poškodbo, nemara vendarle pride še v letošnji sezoni.

Objavljeno
23. september 2014 16.34
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Žalostna novica je danes prišla iz Cankarjevega doma za vse ljubitelje pianizma in vse, ki so si v novi sezoni srebrnega abonmaja CD želeli slišati slavno pianistko Yujo Wang.

Cankarjev dom namreč z obžalovanjem sporoča, da je pianistka Yuja Wang svoj ljubljanski recital, napovedan za 8. oktober v Gallusovi dvorani v okviru srebrnega abonmaja, zaradi poškodbe odpovedala. Hkrati v CD zagotavljajo, da si bodo prizadevali, da bi karizmatična mlada umetnica v letošnji sezoni srebrnega abonmaja kljub temu nastopila.

Če bo to izvedljivo, bodo o novem terminu njenega koncerta pravočasno obvestili. Kakšna je njena poškodba, se ne ve, vsekakor bomo pozorni na njene morebitne druge nastope in na njeno zdravje.

Zlati in srebrni abonma 2014/2015

Jutri se v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma začenja nova mednarodna koncertna sezona, ki bo v celoti predstavila pomembne in kot vsako leto odmevne koncertne dogodke, ki »obetajo navdihujoče sodobne interpretacije klasičnih umetnin ter odkritja manj znanih strani partitur, h katerim se je obrnila poustvarjalna radovednost povabljenih umetnikov.

Misel, ki nas je vodila ob pripravah, je sledila želji po raznovrstnem, trajnostnem načinu sodelovanja vseh, ne le najopaznejših osebnosti glasbenega življenja. Želimo biti glasniki večje pozornosti do skupin izvajalcev, ki so v razvitem mehanizmu mednarodne koncertne dejavnosti večkrat neupravičeno zasenčeni,« so pospremili začetek zlatega abonmaja v Cankarjevem domu.

Gallusova dvorana bo kljub pogostim spremembam v zasnovi sezone zaradi nestalnosti širšega evropskega koncertnega načrtovanja ponudila privlačen program. Poudarek bo na mladi generaciji že uveljavljenih glasbenikov, pri nas pa še ne znanih izvajalcev, zagotavlja pa tudi vrnitev tistih, ki so navdušili na prejšnjih koncertih.

Orkestrski zemljevid se bo v jesenskem delu naslanjal na dva odlična ruska orkestra (Simfonični orkester Čajkovskega iz Moskve z Vladimirom Fedosejevom in Uralski filharmonični orkester z Dmitrijem Lissom) ter baročni sestav Les Violons du Roy iz Kanade, pomlad pa bo v znamenju trdne evropske tradicije: pruske z Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina z enim najbolj nadarjenih dirigentov srednje generacije na svetu, Tuganom Sohievom, in odličnim violinistom Christianom Tetzlaffom, angleške s cenjenim Simfoničnim orkestrom iz Birminghama z dirigentom Andrisom Nelsonsom (deseti najboljši dirigent na svetu), in mladoevropske, ki se je uresničila v slavnem Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja.

Ta orkester, ki ga je ustanovil žal že pokojni in legendarni italijanski dirigent Claudio Abbado in ga že prvo leto po ustanovitvi pripeljal v Ljubljano, se bo tokrat vrnil že tretjič. Napovedujejo izvedbo pretresljivo lepe Mahlerjeve simfonije št. 2 Vstajenje, skupaj s Slovenskim komornim zborom in Komornim zborom Megaron. Dirigiral bo Jonathan Nott, solistki pa bosta sopranistka Chen Reiss in mezzosopranistka Christa Mayer.

Srebrni abonma v SF

Komorni cikel bo prežet z mladostno muzikalno močjo interpretov, kot so v Ljubljani tako solistično kot komorno koncertno že zelo znani violončelist Gautier Capuçon, ki ga bo spremljal pianist Jerome Ducroc. Madžarski violinist Kelemen Barnabas bo nastopil ob klavirski spremljavi slavnega Ollija Mustonena. Yuje Wang, kot rečeno, za zdaj ne bo ali bo nastopila kasneje, tako da bo edini pianistični recital imela Sofia Guljak.

Odmeven bo nastop tria Baiba Skride, violina, Daniel Müller-Schott, violončelo, in Xavier de Maistre, harfa. Nastopil bo še ameriški Godalni kvartet Escher. Vsi ti doživljajo intenzivnost dogajanja na vrhuncu svoje koncertne poti. Kar dvakrat, v solistični in komorni različici, se bomo srečali z nadarjeno Latvijko Baibo Skride, v okviru orgelskega cikla pa se vrača Jennifer Bate, prva dama kraljice inštrumentov.

Posebej opozarjamo na pri nas morda še neznanega harfista Xavierja de Maistra, ki se je na lestvici najboljših dvajsetih inštrumetalistov na svetu uvrstil na sedemnajsto mesto in bil hkrati edini ali prvi harfist na svetu! Poleti je nastopil na Salzburškem poletnem festivalu v duetu s slavno nemško sopranistko Diano Damrau v Hiši za Mozarta!

Yuja Wang se ni uvrstila med prvih dvajset najboljših, sicer pa je zmagal Lang Lang. Druga pa je bila prav tako pianistka Helene Grimaud!