Kim Gordon in Bill Nace v Kinu Šiška

Drevi bosta znamenita hrupna kitarista predstavila njun projekt Body/Head, ki ga predstavljata že leto dni.

Objavljeno
17. september 2012 14.47
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Slavna basistka in kitarista ter pevka newyorške alter rock skupine Sonic Youth Kim Gordon se spet vrača v Ljubljano. Če je pred leti prvič prišla v naše kraje s skupino Sonic Youth in njivo vizijo prepleta hrupa in rocka ter nastopila v domu Svobode v Šentvidu pa bo tokrat nastopila ob 21. uri v Kinu Šiška s free noise kitaristom Billom Nacom. Predstavila bosta projekt Body/Head, s katerim imata že enoletno turnejo.

Sta nepredvidljivi kitarski par, ki črpa navdih tako iz zgodnjih del Syda Baretta (Pink Floyd) in filmske ustvarjalke Catherine Breillat. Nedavno sta v omejeni nakladi izdala kaseto za založbo Ecstatic Peace! Thurstona Moora in priredila klasiko Fever za kompilacijo Ultra Eczema.

Kim Gordon je soustanoviteljica Sonic Youth, skupine, ki je pojem alternativnega rocka in ga je definirala z jasnimi stališči zadnjih treh desetletij. Gordonova in Thurston Moore sta se ločila zasebno, vendar glasbeno občasno še sodelujeta, usoda Sonic Youth pa je negotova. Tako se je Kim Gordon poleg projekta Body/Head lotila še različnih sodelovanj – med drugim nastopa z eksperimentalno glasbenico Ikue Mori, 25. septembra pa izide album YOKOKIMTHURSTON. Na njem sodelujejo Gordonova, Moore in Yoko Ono in prinaša šest avantgardnih skladb. Sicer pa je Gordonova sodelovala še z glasbeniki in umetniki kot so Julie Cafritz, Free Kitten, Lydia Lunch, Vincent Gallo, kot umetnica in kuratorica pa z vizualnimi umetniki kot so Dan Graham, Raymond Pettibon, Mike Kelley, Jutta Koether in Richard Prince, razstavlja pa tudi svoje lastne instalacije po številnih ameriških, evropskih in japonskih galerijah.

Nastopila bo skupaj s kitarist Billom Nacom, ki je dejaven na bostonski free noise rock glasbeni sceni in je sodeloval z glasbeniki kot so Chris Corsano, Vampire Belt (in skupaj z Jessico Rylan tudi kot Vampire Can’t), Thurstonom Moorom in project x.0.4 (Jake Meginsky in John Truscinski).