Ko se Dan D spremeni

Ena najbolj popularnih slovenskih skupin pripravlja posebno turnejo z drugačnimi inštrumenti.

Objavljeno
24. september 2012 16.24
Posodobljeno
24. september 2012 18.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Danes zjutraj so se člani skupine Dan D s krajšim koncertom na ljubljanski železniški postaji oddolžili za številna težka jutra vsem, ki so se morali po njihovih nočnih nastopih odpraviti v šolo in službo. Predstavili so se s povsem drugačnim inštrumentarijem, s katerim se pripravljajo na slovensko turnejo, na kateri bodo novo glasbeno raziskovanje predstavili pod naslovom Tiho. Potekala bo od 10. oktobra do 30. novembra na trinajstih izbranih koncertnih prizoriščih po Sloveniji. Nov glasbeni pristop so poskusno predstavili na letošnjem Lentu v Mariboru.

Dan D so se pred leti že predstavili v akustični preobleki, tokrat pa so posegli po še bolj minimalističnem glasbenem izrazu. Projekt Tiho se od Izštekanega razlikuje v izbiri inštrumentov. Zasedba se je namreč odločila za korenito spremembo in je namesto bolj varnega okolja ustaljenih akustičnih inštrumentov (akustična kitara, boben, klavir), posegla po nekonvencionalnih in nenavadnih glasbilih (žlica, kuhalnica, ribežen, zvončki, bisernica, ukulele, bariton, steklenica). Pripravili so aranžmaje znanih pesmi, ki jih bodo poslušalci lahko spoznali tudi v najbolj oguljeni obliki.

Člani skupine Dan D so si takole razdelili nove inštrumente: bobnar Dušan Obradinovič - Obra: steklenica, cohon, konga, tarabuka, razni zvonci, shaker, činele, djembe, bariton (trobilo) in ribežen; pevec Tomislav Jovanovič - Tokac: bisernica, mandolina, kuhalnica, orglice, agogo, def in žlica; basist Nikola Sekulovič: polakustični bas brez prečk, žlica, kuhalnica, jajčka, gruljenje in živci; kitarist Marko Turk - Tučo: ukulele, bisernica, mandolina, slide in klobuk ter klaviaturist Boštjan Grubar: melodika, cabasa, maracas, vibraslap, zill, twin shaker, thunder drum, zvončki, malezijski angklung, prazna steklenica cvička in vocoder.