Ko zvezda zapoje flamenko

Koncert Estrelle Morente v ljubljanskem Cankarjevem domu ob predstavitvi novega stila flamenka, ki ostaja zvest tradiciji.

Objavljeno
07. november 2011 09.05
Posodobljeno
07. november 2011 09.15
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Mogoče koncert dobesedne in umetniške zvezde flamenka Estrelle Morente, ni bil prvo srečanje ljubljanskega občinstva s petim flamenkom, je pa bi vsekakor eden najboljših. Morentejeva je namreč velika zvezda novega flamenka, ki ga z misijonsko strastjo predstavlja po svetu. Tako je tudi bilo na sobotnem koncertu v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma, kjer je nastopila ob spremljavi kitaristov Montoyita in Montija, tolkalista Popa in tria: Antonio Carbonell, Quiqui in Angel Gabarre, ki so peli spremljevalne glasove, ploskali.

Flamenko je glasbena zvrst in ples, ki izvira iz španske Andaluzije, pri njegovem razvoju pa so odločilno vlogo odigrali tamkajšnji Romi. Osnovni sestavni deli flamenka so petje (cante), igranje kitare (toqu), ples in ploskanje z rokami (palmas). Flamenko postaja vse bolj popularen, še posebej na Japonskem, kjer je več akademij flamenka kot v Španiji. Novembra lani pa je UNESCO razglasil flamenko za mojstrovino nesnovne dediščine človeštva.

Estrella Morente je koncert razdelila na dva dela. V uvodnem bolj komornem in zateglem delu, je predstavila uglajen flamenko za visoko družbo. K sreči pa je v drugem delu, kjer so ona pa tudi njeni spremljevalci demonstrirali še flamenko ples, predstavila flamenko kot ljudsko glasbo iz beznic in vaških veselic, v katerem se zrcalijo življenjske zgodbe resničnih ljudi, njihova pričakovanja, razočaranja, njive sreče in njihove žalosti.

Ta poseben flamenko večer je v uradnem delu zaključila s skladbo Volver s svojega zadnjega albuma Mujeres. To je pesem, kjer je v istoimenskem filmu Pedra Almodóvarja posodila glas Penelope Cruz, in jo je naredila prepoznavno po svetu.