Pogovori s skladatelji: prvi gost Ivo Petrič

Na petnajstih koncertih bo krstno izvedenih kar sedemdeset novih del.

Objavljeno
20. september 2012 14.12
Posodobljeno
20. september 2012 15.00
*dzi*Drustvo slovenskih skladateljev - Sobotna
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Koncertna dejavnost je ena izmed dveh temeljnih dejavnosti Društva slovenskih skladateljev.

Skupaj z založniško dejavnostjo združujeta ustvarjalnost s poustvarjalnostjo.

Žal je odmevnost koncertov sorazmerno majhna, omejena na krog poznavalcev in spremljevalcev, sopotnikov in prijateljev, manj za širše občinstvo, pa tudi gojence glasbenih šol in študente glasbe, ki bi jih morala sodobna ustvarjalnost še kako zanimati.

Letos prvič predstavljajo nov cikel z naslovom Pogovori s skladatelji in drugič zapored napovedujejo celotno Koncertno sezono 2012/2013, z vsemi novitetami in izvajalci. Cikel Pogovori s skladatelji bo mesečni dogodek v sezoni september-junij. Pogovore bo vodila dr. Sonja Kralj Bervar.

Posamezni skladatelji bodo predstavljeni kot celovite osebnosti, s pogovorom o njihovi glasbeni poti, ustvarjalnih dosežkih, vlogi v delovanju DSS in v širšem slovenskem kulturnem okolju.

V okviru koncertne dejavnosti DSS poleg Koncertnega ateljeja in kasneje samostojne Mednarodne koncertne dejavnosti redno prirejajo še celovečerni koncert sodobne slovenske klasične glasbe (Noč slovenskih skladateljev, Komorna noč slovenskih skladateljev), koncerte za mlade (Slovenski skladatelji mladim) in bienalni mednarodni Festival sodobne glasbe (Unicum) ter poleg tega redno koncertno sodelujejo s sorodnimi glasbenimi ustanovami v Sloveniji.

Pod okriljem koncertne dejavnosti od leta 2004 deluje Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev KOS DSS, ki je bil ustanovljen na pobudo skladatelja Marka Mihevca. Orkester se načrtno posveča predvsem prvim izvedbam komornih in manjših orkestralnih del slovenskih skladateljev.

V sezoni 2012/2013 bo na 15 glasbenih dogodkih krstno izvedenih 70 del, od tega 68 del slovenskih skladateljev ter 10 dogodkov z naslovom Pogovori s skladatelji.

Na prvem koncertu Koncertnega ateljeja bomo prisluhnili glasbi, ki so jo slovenski skladatelji izdali v notni zbirki Oboa in Klavir. Koncertno jih bosta predstavili Maja Kojc in Dunja Robotti. V novem ciklu pogovorov bo prvi gost skladatelj Ivo Petrić.

Oktobra bo zaživel bienalni festival sodobne glasbe UNICUM z vsebinskim naslovom Vzhodna vrata. Uvodoma bo nastopil ansambel kontrabasov Ludus Gravis, potem romunski ansambel Traiect, ansambel MD7. V okviru festivala bo potekala okrogla miza na temo Glasba med vzhodom in zahodom. V cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški bomo prisluhnili organistu Mariu Perestegiju. Festival bo zaključil trobilni ansambel AG pod vodstvom Dušana Kranjca.

Med skladateljskimi pogovori bosta sledili srečanji z Darijanom Božičem in Nenadom Firštom.

Drugi koncert v ciklu Koncertnega ateljeja bodo predstavili Zoran Mitev, Jernej Brence in Hinko Haas.
Sledila bosta dva večera s skladateljema Janijem Golobom in Petrom Šavlijem.

Februarja bo nastopila pianistka Katja Sinkovič, ki bo v svoj program uvrstila nova slovenska klavirska dela, v pogovoru s skladatelji pa bodo gosti Pavel Mihelčič, marca Uroš Rojko, aprila Jakob Jež, maja Marko MIhevc in junija Dušan Bavdek.

Koncertni atelje bo sodeloval s Festivalom Ljubljana v okviru 28. Slovenskih glasbenih dnevov (Slovenski komorni zbor z dirigentko Martino Batič).

V okviru Mednarodne dejavnosti bodo aprila v sodelovanju s Sojuz na kompozitori na Makedonija s Klavirskim triom Ars Musica nastopili v Skopju.

V okviru Noči slovenskih skladateljev bo aprila potekal koncert za mlade s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije -TASF.

Na petem koncertu KA bosta nastopila Franc Kosem-trobenta in Klemen Golner-klavir s kar sedmimi novitetami. Na zadnjem koncertu KA se bodo predstavili Mojca Zlobko Vajgl-harfa, Miran Kolbl-violina in Marjan Peternel-klavir.
Maja bo še zadnji društveni koncert v kapeli Puštalskega gradu v Škofji Loki. Pihalni kvintet Slowind bo izvedel kar 23 novih skladb.

Koncertno dejavnost umetniško oblikujejo Dušan Bavdek - Mednarodna dejavnost, Peter Kopač - Komorna noč slovenskih skladateljev, Pavel Mihelčič - UNICUM, Marko Mihevc - Slovenski skladatelji mlademu glasbenemu občinstvu in Peter Šavli - Koncertni atelje.

Začetki koncertne dejavnosti DSS segajo v trideseta leta 20. stoletja, ko so se nekateri skladatelji, med njimi Slavko Osterc, vključili v mednarodno združenje za sodobno glasbo ISCM ter začeli sistematično skrbeti za zaščito in uveljavitev slovenskih skladateljev. Osrednja koncertna dejavnost DSS je cikel Koncertni atelje, ki neprekinjeno deluje od leta 1966.