Kul(turni) kotiček: Kaj priporoča Severa Gjurin

»Dokumentarni film For Love of Water se osredotoča na rastoč donosen posel privatizacije vodnih virov.«

Objavljeno
14. avgust 2012 14.43
vvo_Ogledalo
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

»Kadar sva sama,
se jokam in smejim,
kadar sva sama,
utripam in dišim.«

Severa Gjurin je tridesetletno dekle, ki je pred desetimi leti z bratom Galom Gjurinom v izjemno uspešni zasedbi Olivija postavila nov mejnik v slovenski popularni glasbi.

Da se zavzema za kakovostno slovensko glasbo, je potrdila tudi v samostojni glasbeni karieri - sodelovala je z Vladom Kreslinom, kot šansonjerka interpetirala pesmi skladatelja Mojmirja Sepeta Mojzesa, svoj nežen, rahločuten in hipnotičen glas je posodila pri angleški uglasbitvi poezije Daneta Zajca.

Njen izjemen glas je začaral marsikaterega Slovenca in kot pevka z glasom, ki pripoveduje, riše in slika - za seboj ima že nekaj samostojnih slikarskih razstav - se je potegovala v izboru za Slovenko leta 2011.

Severa zagotovo sodi med tiste, ki bi jim lahko prepisali: Česar koli se loti, se pozlati. Pri tem jo navdihuje narava. V nedavnem pogovoru je bila prevzeta nad lepoto korit Soče: »Veš, kako lepo diši, kakšne barve, okus, kako prijetno, sveže in lepo je, ko reka priteče iz gozda. Si predstavljaš, kakšni božanski vonji se zgodijo ob tako prekrasni vodi, ki prizeče iz najbolj svežega gozda!«

Septembra izide nov album Časovne skice; tokrat sodeluje z Borutom Činčem. »Projekt temelji na naravni zvočnosti, zgodbah, improvizacijah. Glasba bo meditativna, abstraktnejša,« je napovedala in potrdila, da bo s svojim glasom ustvarjala hipnotične melodije.

Katere so knjige vredne branja, ogleda vredni filmi, gledališke predstave, razstave, glasbeni albumi, ki ji jemljejo sapo, ...?

Album: Uvod v strastno, Demeter

Dvojec Demeter, ki ga sestavljata Miha Zbašnik in Jure Engelsberger - polovica nekdanjega punk benda Racija - je zame eden kvalitetnejših glasbenih organizmov pri nas. Trenutno pripravljata nadaljevanje. Subtilna zmes kitarskega zvoka in naravnih in hkrati ekstravagantnih besedil, mi je bila takoj tako blizu in všeč, da sem pred leti od njiju kupila deset plošč in jih podelila izbranim prijateljem. Glasba je kot nalašč za vroče poletne dni. Uvod v strastno je prvenec izdan leta 2007 (Hočem bit bogat / KifKif)

Knjiga: Filozofija umetnosti, Božidar Kante (Založništvo Jutro, 2001)

Izbrala sem sicer bolj zahtevno branje teoretske narave, ki je mestoma nadvse zabavno poigravanje z mislimi in predpostavkami, če si k takemu nagnjen. Večkrat se vrnem k (ne)definiciji umetnosti: Umetnost je razširljiv pojem, odprta je za nenehne možnosti korenitih sprememb, razširitve in novosti... Če umetnost definiramo, potem ni odprta za spremembe in novosti. Ob tej knjigi najraje skačem po poglavjih in iščem le tiste teme, ki me trenutno zanimajo.

Knjiga: The power of Art Hundertwasser - King with the 5 skins (2001, Taschen)

Poletno branje, ki ti lahko zasuka dojemanje sebe in okolja. Knjiga, žal slovenskega prevoda še nisem uzrla, je pripomoček za izlet v duhovno podstat iz katere umetnik izpeljuje in razvija koncepte in ideje. Je srednje velikega formata, polna prekrasnih fotografij maket, slikarskih del in prekrasnih dejanskih stavb tega velikega arhitekta in misleca. Prva koža: koža; druga: oblačila; tretja: hiše; četrta: družbeno okolje, družina, država in identiteta; peta koža: ekologija, svet.

♦  Film: Flow - For Love of Water (2008, režija Irena Salina)

Dokumentarni film o vodi, o globalni vodni krizi, se osredotoča na rastoč donosen posel privatizacije vodnih virov in vodne infrastrukture. Dobički, orisane so taktizacije korporacij kot so Nestle, Coca-Cola, Suez in organizacije Mednarodni denarni sklad, so kakopak pomembnejši od nujne dostopnosti do čiste vode za ljudi in okolje. Izkoriščane revnejše države so le redko tema zahodnih infotainment programov, zato so bistveni ogledi takšnih dokumentarnih filmov, četudi v tahkotnem mesecu avgustu.

Napovedani koncerti:

• 31. avgust: Gal Gjurin, gostja: Severa Gjurin, Muzejski vrtovi, Novo mesto.

• 7. september: Severa Gjurin in Dejan Lapajna (kitarsko zasnovana duetna zasedba), Hiša Layer, Kranj.